nije mogao da se izbori

Da je poslušao savet DAN PRE SMRTI, danas bi još bio tu: Zlatnog dečka Holivuda patnja izjedala sve do poslednjeg daha

0

Bio je glumačko čudo i jedna od najvećih nada Holivuda. Ali ono što mu je predstavljalo tešku patnju, koja ga je proganjala sve do smrti, mnogi ne shvataju ozbijno. 

Hit Ledžer je bio zlatni dečko Holivuda
Hit Ledžer je bio zlatni dečko Holivuda foto: EPA/JAN WOITAS

Šta se dešavalo tokom tragična poslednja 24 sata sa Hitom Ledžerom pre nego što je pronađen mrtav 22. januara 2008. godine?

 

Hit je preminuo sa samo 28 godina, ali u mnogim medijskim tekstovima na ovu temu se navodi da su mu put na onaj svet utabale određene stvari.

 

Po mnogima to je bol koji je osećao zbog razdvojenosti od ćerke kao i njegova dugogodišnja borba sa problemom koji mnogi ne shvataju ozbiljno. 

 

A taj problem je - nesanica. Dugo je patio od nesanice i to je bila jedna od stvari koje ostavila velikog traga na čoveku, koji bi po mnogima, da je živ postao jedna od najvećih ikona Holivuda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HEATH LEDGER (@heathledger)

Od naslovne role u filmu 10 stvari koje mrzim kod tebe, tragične gej ljubavne priče u planini "Brokeback" i uloge zlog Džokera u Mračnom vitezu, sakupio je legije obožavalaca zahvaljujući svojoj svestranosti i harizmi na ekranu.

 

Ali Hitov život je tragično prekinut sa samo 28 godina, a uzrok smrti se smatra slučajnim predoziranjem lekovima na recept.

 

Godinama se borio sa zloupotrebom lekova na recept i njegovom najvećom patnjom - nesanicom, problemima koji su uklonili sjaj sa njegove neverovatne karijere.

 

Hit je 2006. godine rekao je da je pušio "pušio pet džointa dnevno 20 godina", a godinu dana pre smrti, pričao je i o svojoj borbi sa nesanicom, koju je imao dugo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HEATH LEDGER (@heathledger)

- Prošle nedelje sam verovatno spavao u proseku dva sata noću. Nisam mogao da prestanem da razmišljam. Moje telo je bilo iscrpljeno, a moj um je još uvek bio u pokretu - rekao je za Njujork tajms 2007. godine,a  prenosi Mirror.

 

Hit je rekao da ga čak ni kad uzime dve tablete za spavanje Ambien ne može da spava duže od sat vremena.

 

Samo nekoliko meseci pre Hitove smrti, njegova partnerka Mišel Vilijams, majka njegove tada dvogodišnje ćerke Matilde, prekinula je njihovu vezu i izbacila ga iz njihove kuće u Bruklinu.

 

Tvrdilo se da joj je do raskida došlo zbog njegove zloupotrebe droga, ali ipak taj razlog njihovog raskida nikada nije zvanično potvrđen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jean Markus (@jeanmarkus)

Ali nakon njegove smrti, Mišel je potvrdila da je nesanica Hita teško opterećivala.

 

- Od kada ga znam, imao je napade nesanice. Imao je previše energije. Njegov um se okretao, okretao, okretao - uvek se okretao - rekla je Mišel. 

 

Poslednji projekat koji je završio je rola Džokera u Mračnom vitezu, njegovom najpoznatijem filmu.

 

Hit je dao sve od sebe u toj ulozi, što je štetno uticalo na njegovo zdravlje. Tokom snimanja, njegova nesanica je bila jako loša i priznao je da spava samo dva sata noću.

 

U poslednjih nekoliko meseci svog života, Hit se zaista mučio i patio, a za to vreme sa njim je živeo prijatelj Geri Grenel

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HEATH LEDGER (@heathledger)

- Čuo bih ga kako luta po stanu, a ja bih ustao i rekao: 'Ajde, čoveče, vrati se u krevet, moraš da radiš sutra. A on bi mi rekao: „Ne mogu da spavam, čoveče“ - naveo je Geri je za "People" magazin. 

 

Sledećeg meseca Kancelarija glavnog medicinskog istražitelja Njujorka objavila je da je početna obdukcija otkrila da je Hit umro „kao rezultat akutne intoksikacije kombinovanim efektima oksikodona, hidrokodona, diazepama, temazepama, alprazolama i doksilamina“.

 

Kako je u izveštaju sa obdukcije zaključeno - smrt je bila nesrećan slučaj, nastao usled zloupotrebe propisanih lekova“. Njegova sestra Kejt odmah je negirala da je u pitanju samoubistvo kao i da je Hit pokazivao znake depresije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HEATH LEDGER (@heathledger)

Hitov otac je rekao da su Hit i Kejt razgovarali telefonom noć pre nego što je umro i da je pokušala da ga spreči da uzima lekove koje je popio.

 

- Njegova sestra je razgovarala sa njim noć pre i rekla mu je da ne uzima lekove na recept sa tabletama za spavanje - rekao je Hitov otac. 

 

No, Hit je tada tvrdio da je dobro. 

 

- 'Kejti, Kejti, dobro sam. Znam šta radim.' Ali nije imao pojma šta radi - tužno zaključuje tata glumca. 

 

Bonus video: 

 

Glossy tim - Mirror 

makonda-tracker