soc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

tajni život moćnika

Što je bio stariji, imao je sve mlađe devojke: Bizaran život milionera koji se u osamdesetim ponašao kao tinejdžer

Ne tako davno bilo je vreme kada su se američki mediji i biznisi zabave uglavnom vodili kao lični feudi njihovih vlasnika, rukovodilaca i velikih zvezda.

Samner Redstoun je, što je bio stariji, imao sve mlađe devojke
Samner Redstoun je, što je bio stariji, imao sve mlađe devojke foto: Billy Bennight / Zuma Press / Profimedia

Međutim, onda je usledio pokret #MeToo koji pokrenuo lavinu i ukazao na skandale o seksualnom uznemiravanju Harvija Vajnstina, Bila Kozbija, Čarlija Rouza i mnoštva drugih poznatih ličnosti.

A sada novi prikaz karijere medijskog mogula Samnera Redstouna, koji je preminuo 2020. u 97. godini, otkriva koliko je u stvari užasna i šokantna ta kultura bila u jednoj od najvećih američkih medijskih imperija.

 

Knjiga novinara Njujork tajmsa, Džejmsa Stjuarta i Rejčel Abrams, daje novu sliku korporativne svakodnevice. Navodi se da dok su pare stizale sa svih strana i dok su im akcije samo rasle, nije bilo nikakve potrebe da se proveravaju aktivnosti i tajni apetiti onih čija je potreba za kontrolom podrazumevala i institucionalnu i seksualnu moć.
 

Na vrhuncu svoje moći, Redstoun je kontrolisao veliku mrežu različitih medija koju su činili konglomerat "Viacom", "Paramount Pictures", lanac bioskopa "National Amusements", CBS, MTV, "Comedy Central", "Nickelodeon" i izdavača "Simon & Schuster".

 

U doba pre servisa Netfliks i HBO, ova imena su vladala tom scenom.
 

Ali u knjizi "Unscripted: The Epic Battle for a Media Empire i Redstone Family Legacy" (Epska bitka za medijsku imperiju i zaveštanje porodice Redstoun), se govori da se iza kulisa svega odvijala „zapanjujuća saga o seksu, lažima i izdajama“.


Navodi se da su mnogi incidenti, ali ne i svi, uključivali i samog Redstouna. Sin bostonskog prodavca linoleuma, Redstoun, je završio kao najbolji u svojoj klasi u Bostonskoj latino školi i dobio stipendiju na Harvardu.

 

Pomogao je da se razbiju japanski kodovi tokom Drugog svetskog rata i pretvorio je posao svog oca sa dva "drive-in" bioskopska pozorišta u multimilionski medijski behemot multipleksa – termin koji je on skovao – prožet mirisom kokica.

Strukturna složenost kompanija koje je Redstone kontrolisao dala mu je slobodu da se prepusti svojim instinktima. Bilo je bitno samo da skaču cene akcije Nacionalne zabave, koju je on lično kontrolisaom kakve god da su bile zvanične vlasničke strukture.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzan Hughes (@misshughes10)


Ali Redstounovo bogatstvo bilo je samo pola priče. Ono što je uradio sa njim je samo po sebi bila epska saga brutalnog politikantstva krzo prizmu jednog seksualnog grabežljivca. Njegova nemilosrdna volja, u očima mnogih ga je učinila čovekom sa kojim se ne bi trebalo raspravljati.

 

Na kraju krajeva, jednom se čak spasio od spaljivanja u zapaljenom bostonskom hotelu tako što je držeći se rukom visio sa prozorske platforme sve dok mu ruka nije bila teško i trajno unakažena.

Redstoun je, prema delu dvoje novinara, često menjao osobe koje su imale pristup njegovom novcu, a kako je stario viđao se sa sve mlađim ženama. Što je on bio stariji, one su bile sve mlađe. Neke su od njega dobile 20 miliona, neke 10, a veliki broj milion i više.


Opisuje se i kako je on u avionu prišao jednoj budućoj devojci, 26-godišnjoj Maliji Andelin, koja je radila kao stjuardesa u avionu.

 

- Ko si ti, jebo*e? Čujem da žene vole da malo udariš. Da li voliš da te udare? - rekao joj je Redstoun.

- Neki kažu da sam kreirao Nemoguću misiju, a neki je ovo nemoguća misija. Ali ja sam omogućio ovu misiju... Znam da ako me pozovete i rizikujete, ovaj poziv bi vam možda mogao promeniti život - rekao je Redstoun Andelin u poruci na njenoj govornoj pošti.

 

Nakon toga joj je poslao joj je kristalom optočenu torbicu u obliku pantera.

 

- Ja sam panter i skočiću - pisalo je u poruci.

Redstone je navodno izlazio i sa devojkama svog unuka.

 

- Ponaša se kao 15-godišnji klinac u letnjem kampu - primetio je jedan rukovodilac njegovih firmi.

 

- Imam vitalnu statistiku 20-godišnjaka - u 85. godini se Redstoun hvalio kolegama.

 

Imao je neslaganja sa svojom ćerkom Šari, a do svojih 80-ih živeo je u vili sa dve žene, Sidni Holand i Manuelom Herzer, koje su pretvorene iz ljubavnica u osobe koje su mu zakazivale devojke i izolovale ga od porodice i prijatelja.

Kako je Redstoun postajao sve senilniji, njegova ćerka je pokušala da protera žene koje su ga izolovale, i da povrati 150 miliona dolara koje im je predao nakon što su ga upozorili da će umreti sam ako ga ostave.

 

Paralelno se dešavala i jedna druga priča, koja se odnosila na izvršnog direktora CBS Lesa Munvesa.


Dok je odbor CBS skovao plan da razblaži starčevu kontrolu spajanjem CBS i Viacom, Munvesa, nekadašnjeg TV glumca, razotkrio je tadašnji član pokreta #MeToo Ronan Farou. On je pronašao šest žena sa optužbama za uznemiravanje i zastrašivanje i objavio sve u Njujorkeru.

- To ide odozgo prema dole, ova kultura starijih muškaraca koji imaju svu ovu moć, a vi ste ništa. Kompanija štiti mnogo lošeg ponašanja - rekao je on tada.

 

Munves je napustio kompaniju 2018. i tužio je za otpremninu od 120 miliona dolara.


Knjiga njujorških pisaca nudi šokantan uvid u to šta se dešavalo u kompaniji tokom Redstoun - Munves ere.