toga se svi sećaju!

"Otišla sam kući plačući": Ovo su najupečatljiviji trenuci u istoriji Met gale

0

Predstavljamo vam nezaboravne momente u dugoj, zanimljivoj i glamuroznoj istoriji Met gale, centralnog crvenog tepiha u godini

Kim Kardašijan prvi put na Met gali 2013.
Kim Kardašijan prvi put na Met gali 2013.foto: Luis Garcia / DPA / Profimedia

Urednica magazina Vogue Ana Vintur ugostiće prve večeri maja modnu elitu na godišnjoj Met gali, kojoj možete da prisustvujete ako možete da izdvojite 50.000 dolara za ulaznicu.


Ovogodišnja tema Met gale je "Karl Lagerfeld: Linija lepote", u čast pokojnom nemačkom modnom dizajneru, a dok čekamo da vidimo kakve su nam ekscentričnosti i iznenađenja pripremili slavni, prisetili smo se nezaboravnih trenutaka s ranijih gala večeri u njujorškom muzeju Metropoliten.

 

  • Kim Kardašijan prvi put na Met gali


Najpoznatija rijaliti zvezda na planeti mnogo toga nam je otvoreno rekla i pokazala, pa nije mogla ni da sakrije svoj najveći san: da prošeta crvenim tepihom na Met gali. To je danas za nju nešto podrazumevano, a o njenom stilu se posle gala večeri danima priča i Kim uvek da sve od sebe da ostavi utisak.

 

Međutim, kada je prvi put prisustvovala ovom događaju, nije joj to pošlo za rukom.


Nakon što je godinama pokušavala da dobije pozivnicu od Ane Vintur, Kim j je kraju otišla na Met galu kao "plus jedan" svog tadašnjeg dečka Kanjea Vesta.

 

Kim Kardašijan na svojoj prvoj Met gali
Kim Kardašijan na svojoj prvoj Met galifoto: EPA/JUSTIN LANE

Sve se dogodilo dok je ona bila trudna i nosila svoje prvo dete Nort Vest, a izbor haljine nije bio najsrećniji, pa su usledile salve podsmeha, mimova i uvreda. U najvećem broju slučajeva, pričalo se o tome kako je "Kim obukla bakin kauč".


Bila sam vrlo trudna, vrlo otekla i pomislila sam: "O, bože, naravno da ću biti ogromna kad prvi put odem" – izjavila je Kim jednom, podsetivši tako da uopšte nije bila pozvana na Met galu već je došla kao Kanjeova pratilja. – Mislim da je Robin Vilijams čak tvitovao o tome, rekao je da izgledam kao Gospođa Dautfajer. Plakala sam sve vreme na putu ka kući jer nisam mogla da poverujem.

 

  • Džej Zi fizički napadnut – od strane Bijonsine sestre

 

Nakon Met gale 2014. nije se pričalo toliko o haljinama jer su ih u senku bacili članovi porodice R'n'B dive Bijonse.


Naime, portal TMZ objavio je posle Met gale snimak iz lifta u kom se vidi kako se pevačica Solanž besno svađa sa svojim zetom i uglednim reperom Džej Zijem, nakon čega i fizički nasrće na njega.

 

 

U jednom momentu, čak je i obezbeđenje intervenisalo kako bi odbranilo repera, a najprepričavaniji trenutak je onaj u kom Bijonse, Solanžina sestra i Džej Zijeva supruga, stoji pored njih "mrtva ladna" i namešta haljinu.


Da sve bude još komičnije, iz lifta su izašli kao da se nije dogodilo baš ništa, a deset dana kasnije porodica se oglasila saopštenjem u kom su istakli da su rešili sve nesuglasice da je u pitanju privatna stvar.


Kasnije su se pojavie spekulacije da je Solanž bilo dosta gledanja kako njena sestra toleriše suprugova neverstva.


– Imali smo jednu nesuglasicu. Pre i posle toga, bili smo kul. To je moja sestra. Ne svastika, ne, moja sestra. Tačka – rekao je Džej Zi potom.

 

Džej Zi i Bijonse na Met gali
Džej Zi i Bijonse na Met galifoto: EPA/JUSTIN LANE

 

  • Egzibicionista na crvenom tepihu

 

Koliko je sukob Džej Ziija i Solanž šokirao svet govori to što se posle Me gale nije pričalo o velikom skandalu koji se dogodio na crvenom tepihu.


Naime, neimenovani muškara je utrčao na crveni tepih u ružičastom kupaćem kostimu s tangama, nakon čega ga je izvelo obezbeđenje.

 

  • Sara Džesika Parker "čačkala" Kinu

 

Kulturna aproprijacija, odnosno prisvajanje tuđe kulture zarad atraktivnijeg imidža i fotografija, sve je veća tema u Americi i, posebno, opreznom Holivudu, a glumica Sara Džesika Parker svojevremeno se našla na meti osude baš iz ovog razloga.

 

Sara Džesika Parker na Met gali
Sara Džesika Parker na Met galifoto: EPA/JUSTIN LANE

Iako je tema Met gale 2015. bila "Kina: Pogled u ogledalo", glumici je zamereno da je otišla predaleko u inspirisanju Dalekim istokom.


Mnogi poznati zato su odabrali odevne varijante inspirisane ovom zemljom i njenom tradicijom, a u najvećem problemu našla se Sara Džesika Parker. Zvezda "Seksa i grada" nosila je aksesoar za glavu dizajnera Filipa Trisija, a mnogi su je kritikovali tvrdeći da podržava stereotip o "ženi-zmaju", koji seksualizuje Kineskinje i daje im loš imidž.

 

  • Madona u haljini koja otkriva zadnjicu

 

Madona je uvek Madona – bez kočnica, granica i opterećivanja normama.
Zato njeni fanovi nisu bili šokirani kada je na Met galu 2016. došla u Givenchy haljini od crne čipke koja joj je otkrila zadnjicu.

Moja haljina na Met galu je bila politička izjava koliko i modna. Činjenica da ljudi zapravo misle da ženi nije dopušteno da pokaže svoju seksualnost i da bude avanturističkog duha posle određenih godina je dokaz da i dalje živimo u ejdžističkom i seksističkom društvu – rekla je Madona i nastavila po svom, kakvu je i svet i obožava.

 

  • Pušenje gde se ne sme

 

Met gala održava se u Metropolitenu, muzeju koji čuva neka od najvažnijih dela u istoriji ljudske civilizacije. Zbog toga je strogo zabranjeno pušii na Met gali, ali 2017. godine nemali broj poznatih se okupio u toaletu i zapalio cigarete.

Zbog toga je izbio veliki skandal, a oglasila se i uprava Metropolitena, koja je najavila korake za sprečavanje da se ovaj incident ponovi.

 

  • Poruka "Oporezujte bogate"

 

Pre dve godine, 2021, kongresmenka Aleksandrija Okasio Kortez došla je na Met galu u beloj haljini na kojoj je velikim slovima pisalo "Oporezujte bogate".

 

Aleksandrija Okasio Kortez  na Met gali
Aleksandrija Okasio Kortez na Met galifoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Te godine, popularna A.O.K .potrošila je 30.000 dolara za ulaznicu, koliko je koštala, pa su mnogi ismejali i osudili ovaj njen potez. Ne samo što je za ulaz dala sumu koja je za mnoge Amerikance pravo bogatstvo, nego je nosila i skupocenu haljinu, pa su je danima kritikovali i nazivali licemerkom.

 

 

makonda-tracker