jezivo

Strašna, upozoravajuća smrt: Čuveni glumac je ušao u kuću i zatekao suprugu u takvom stanju da se nikad nije oporavio

0

Nakon što je odbijao da imaju decu i pošto je podneo zahtev za razvod kako bi je naterao da se trgne, čuveni glumac nije ni slutio kakav će biti kraj njegove "lepe srodne duše".

Vilijam Šatner u filmu 'Tajne oženjenog muškarca'
Vilijam Šatner u filmu "Tajne oženjenog muškarca"foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Kanadski glumac Vilijam Šatner (92), koji je stekao svetsku slavu kao kapetan Kirk u seriji "Zvezdane staze", jedna je od živih legendi Holivuda.


Šarmantni i uvek nasmejani glumac, koji je 2021. postao najstarija osoba koja je otputovala u svemir i jedan od prvih 600 ljudi koji su imali tu čast, iza sebe ima desetine uloga i ubudljiv život. Neke od najinteresantnijih priča o svojoj prošlosti podelio je u autobiografiji "Živi dugo i... Šta sam usput naučio", u kojoj se osvrnuo na svoje brakove.


Vilijam Šatner ženio se četiri puta, a njegova prva supruga bila je Glorija Rand, s kojom je dobio ćerke Lesli, Lizabet i Melani. Potom je bio u braku s Marsi Laferti, koji je trajao 26 godina, a oni nisu imali decu, da bi posle toga oženio Nerin Kid, posle čega je bio u braku s Elizabet Martin.

 

Vilijam Šatner na Kanskom festivalu 2006. godine
Vilijam Šatner na Kanskom festivalu 2006. godinefoto: EPA/DANIEL DEME

Jedina žena od koje se glumac nije razveo bila je ona kojom je najkraće bio oženjen – u pitanju je Nerin Kid, koja je stradala 1999, dve godine nakon što su se jedno drugom zakleli na večnu ljubav.

 

Par se venčao 1997. godine i u pitanju je bila velika ljubav, a kum na venčanju bio im je legendarni glumac Leonard Nimoj, koji je igrao Spoka u "Zvezdanim stazama". Dve godine posle zajedničkog života, Vilijam je jednog dana došao kući i ugledao strašan prizor: Nerinino beživotno telo nalazilo se u njihovom bazenu.


U tom trenutku Nerin je imala 40 godina, a spasa joj nije bilo.

Nakon obdukcije, toksikološki nalazi su pokazali da su se u njenoj krvi nalazili alkohol i diazepam, a donesen je zaključak da se ona najverovatnije slučajno udavila.


Nakon što je video izveštaj, glumac verovatno nije bio iznenađen – njegova supruga vodila je dugu i tešku borbu protiv zavisnosti od alkohola. Prema obdukcionom nalazu, nivo alkohola u Nerininoj krvi bio je tri puta veći od dozvoljene granice za vožnju u Kaliforniji, a za nju je opijanje bilo svakodnevica.


Svi su znali da je alkoholičarka. Jednostavno nije mogla da pobedi svoj problem – rekao je detekriv Majk Kofi, koji je istraživao ovaj slučaj.


Kada se obratio javnosti prvi put nakon njene smrti, glumac je bio vidno u stanju šoka i rekao je da mu je supruga "značila sve", a opisao ju je kao svoju "lepu srodnu dušu". Nešto kasnije, u intervjuu je Lariju Kingu rekao da je njegova supruga "koju je jako voleo i ona je volela njega, bolovala od bolesti o kojoj nerado govorimo: alkoholizma".

I zato je doživela tragičan kraj – rekao je Šatner bolno.


Glumac je u svojim memoarima pisao kako je pokušavao da pomogne supruzi da pobedi zavisnost, ali ona nije mogla da se otrgne poroku.


Nerin je skrivala flaše svugde po kući gde nisam mogao da ih pronađem – rekao je i dodao da ga je njen psihijatar posavetovao da se razvede i konstatovao da je to jedini način da joj pomogne. Štaviše, on je podneo zahtev za razvod, a Nerin je umrla verujući da ju je Šatner varao i da je zato želeo da se raziđu.

 

Međutim, u nalazu se nije nalazilo samo to – zvaničan uzrok smrti je "davljenje povezano sa traumom vrata", pisao je People 1998. Naime, veruje se da je ona prilikom uranjanja u vodu pod dejstvom alkohola slomila vrat. Imala je i dva napukla pršljena, modrice po telu i vrata, a njeno telo je pronađeno potpuno nago.

 

Vilijam Šatner osvojio je mnoga priznanja za svoj rad
Vilijam Šatner osvojio je mnoga priznanja za svoj radfoto: EPA/DANNY MOLOSHOK

Par je, inače, želeo potomstvo, posebno Nerin, ali je Šatner odbijao da ima dete s njom sve dok ne izleči alkoholizam.


Nerin me je molila da imamo bebu... Rekao sam joj da ne možemo dok mi ne dokaže da može da ostane trezna šest meseci – napisao je.


Iako nikada nije bio osumnjičen, Šatner je ispitan u policiji posle ovog događaja, a on nije uspeo da pruži dokaze o tome gde se nalazio u trenutku njenog smrti.
Ovaj gubitak potpuno ga je izbacio iz koloseka i glumac nije uspevao da sakrije očaj. Jednom prilikom je priznao da je bio "razbijen od tuge".


Bio sam potpuno izgubljen – istakao je.


Kako je glumac priznao, toliko se loše osećao da je razmišljao da oduzme sebi život.

 

kanadski glumac Vilijam Šatner
kanadski glumac Vilijam Šatnerfoto: EPA/TANNEN MAURY

To je bila vrsta bola zbog koje mislite "Ili ću umreti ili ću se ubiti". Intenzitet je bio toliko jak da sam neko vreme govorio sebi da je mnogo bolje da ne osećam ništa nego da živim s tim bolom – otkrio je u memoarima glumac.


Šatner, koji iza sebe ima i muzičku karijeru, posvetio je Nerin pesmu "What Have You Done" 2004, a priznao je da ju je jedva snimio.


Nisam mogao da završim. Uspeo sam iz nekoliko pokušaja – priznao je.

 


Šatner je nastavio da neguje uspomenu na treću suprugu i osnovao je Fondaciju Nerin Šatner, koja se bavi pomaganjem ženama da pobede alkoholizam. Do sada je ona zabeležila sjajne rezultate, a glumac ne želi da prihvati komplimente i zahvalnost.


Žene mi prilaze i kažu: "Spasio si mi život". Ali nisam to ja, to je bila Nerin. Ona je to uradila – rekao je glumac.

 

 

makonda-tracker