pobedili su sve

"Molim te, ne uzimaj mog čoveka!" ISTINITA PRIČA iza jedne od najbolnijih (ne)ljubavnih pesama imala je srećan kraj

0

Iako njen brak traje decenijama, na samom početku je imao veliki izazov – žena nestvarne lepote uporno je flertovala s mužem slavne pevačice

Doli Parton autorka je hita Jolene, koji je proteklih godina privukao pažnju zbog izvrsne obrade Majli Sajrus
Doli Parton autorka je hita Jolene, koji je proteklih godina privukao pažnju zbog izvrsne obrade Majli Sajrusfoto: EPA/HENNING KAISER

Teško je zamisliti kako može da izgleda žena koja bi jednoj Doli Parton bila konkurencija u borbi za muško srce, čak i ako ima vatrenocrvenu kosu, kožu boje slonovače i smaragdnozelene oči.


Ipak, takva žena je postojala, a kantri muzičarka otpevala joj je svoj najveći hit u karijeri.


Pesma "Jolene" jedna je od najpopularnijih u istoriji, a magazin Rolling Stone proglasio ju je jednom od 500 najboljih pesama svih vremena (zauzela je 2017. mesto 2004, a potom 63. poziciju 2021. godine).

 

Doli Parton je od 1966. godine u braku sa Karlom Tomasom Dinom, koji se vrlo retko pojavljuje s njom u javnosti
Doli Parton je od 1966. godine u braku sa Karlom Tomasom Dinom, koji se vrlo retko pojavljuje s njom u javnostifoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Doli u njoj peva izvesnoj Džolin, koju moli da joj ne preotme supruga i s kojom, kako kaže, ne može da se uporedi.

 

Mnogi se decenijama pitaju da li je takva žena zaista postojala, a Doli Parton ispričala je da pesma nije samo plod mašte, već se zaista svojevremeno za naklonost svog muža Karla Dina borila s vanserijskom lepoticom. Ipak, njeno ime nije bilo Džolin!

"Džolin" je hit Doli Parton objavljen 1973. godine, kada je ona uveliko bila u sedmogodišnjem braku sa suprugom. U pesmi Doli moli Džolin da joj ga "ne uzima samo zato što može" i kaže da "njena lepota ne može da se uporedi". Crvena kosa, svetla put i zelene oči samo su deo Džolinine lepote, a njen "osmeh je kao dah proleća", dok je glas "mekan kao letnja kiša".


Ne mogu s tobom da se takmičim, Džolin – peva Doli.

 


Kako je kantautorka objasnila, u pitanju je bankarka koja je flertovala s njenim mužem Karlom još od početka njihovog braka.


Imala je sve što ja nisam imala, poput dugih nogu, znate, bila je visoka 182 centimetra – rekla je jednom prilikom Partonova. – Imala je sve ono što nema jedna niska, malecka belkinja poput mene nema.


Međutim, ona se nije zvala Džolin!


Ovo ime inspirisalo je Doli kada joj je jedna devojčica posle koncerta tražila autogram.


Rekla sam joj: "Pa, ti si nešto najlepše što sam u životu videla! Kako se zoveš?", a ona mi je odgovorila: "Džolin". Rekla sam joj: "Džolin... To je tako lepo. Zvuči kao neka pesma. Napisaću pesmu o tome" – ispričala je Doli Partn u intervjuu za NPR 2008. godine.


Ako ste zabrinuti zbog sudbine Doline ljubavi s Karlom zbog žene tako nestvarne lepote koju je ona opevala, nema potrebe.

Par je i danas u srećnom braku, iako se on ne eksponira u javnosti, retko ih viđamo zajedno i sama Doli kaže da ju je suprug možda samo jednom video uživo kako nastupa.


Zaista se ponosimo svojim brakom. Oboma nam je to prvi brak. I poslednji – rekla je ona 2011. godine za Toronto Sun.

 

"Jolene" je, pored toga što je najuspešnija, i najčešće obrađivana pesma Doli Parton, a pre nekoliko godina ju je mlađim generacijama predstavila Majli Sajrus svojom verzijom.

 

 

makonda-tracker