za nju se veže i jedan od prvih velikih skandala u holivudu

Prva holivudska zvezda slobodnog duha i tragične sudbine: Ko je bila Oliv Tomas, "najlepša devojka na svetu"?

0

Holivud je te 1917. godine dobio novu zvezdu koja je imala svet pod nogama zahvaljujući svojoj lepoti.

foto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia
foto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia

Oliv Tomas je bila devojka od koje su dvadesetih godina XX veka očekivali mnogo, dok je njena lepota bila toliko cenjena da su neki smatrali upravo nju najlepšom ženom na svetu.

 

Buduća zvezda je rođena kao Oliv Elin Dafi 20. oktobra 1894. u Pensilvaniji. Sa svega 15 godina je napustila školu i rešila da se zaposli dok je u časopisima gledala glumice i zamišljala jednog dana sebe na njihovom mestu.

Sa 17 godina se već udala za službenika Bernarda Kruga Tomsona, ali taj brak je bio ugovoren i samim tim nesrećan, Oliv je rešila da pobegne u Njujork i prijavi se na takmičenje lepote na kom je odnela pobedu, što joj je kasnije otvorilo mnoga vrata.

 

Nije trebalo mnogo vremena da se svi oduševe Olivinom lepotom, pa je ubrzo postala jako tražen model, pozirala je za umetnike kao što su Alberto Vargas i Vilijam Haskel Kofin. Ilustrator Harison Fišer ju je prozvao - “Najlepša devojka na svetu”.

Oliv se razvela 1915. godine, ali je zadržala prezime svog muža, a nakon toga je postala zvezda Brodveja. Koliko su je voleli i bili oduševljni njenom pojavom svedoči i rečenica Filipa Mindila, dramskog urednika Njujork Tribuna, koji je rekao:

Poznavati Oliv Tomas je kao biti u prijateljskim odnosima sa anđelom

Njena budućnost je izgledala obećavajuće, potpisala je ekskluzivni ugovor sa režiserom Tomasom Finsom, a onda je usledio fatalni susret.

 

U Kaliforniji je upoznala Džeka Pikforda, brata jedne od najpoznatijih filmskih zvezda neme ere - Meri Pikford. Ubrzo su se venčali i dobili reputaciju para koji voli divlje zabave, a obožavatelji su ih nazivali idealnim parom. Tri godine nakon venčanja su rešili da odu na medeni mesec jer zbog obaveza nisu mogli da se usklade, pa su odredili septembar 1920. kao vreme za put u Pariz.

Umesto Luvra i Ajfelove kule, odmah su posetili zabave na Monmartru, a u hotel bi se vraćali u ranim jutarnjim satima, nakon žurke u nekom od omiljenih pabova. Jedan povratak je bio koban...

 

- Bila je u kupatilu. Odjednom je vrisnula: “Bože moj!” Skočio sam iz kreveta, pojurio prema njoj i uhvatio je u naručje. Plakala je i vikala da saznam šta je u boci. Podigao sam flašicu koja je bila na podu i pročitao: “Otrov”… Ona je popila otrov greškom - ispričao je Džek Pikford.

 

Glumica je progutala rastvor alkohola koji je sadržao dvanaest grama živinog bihlorida, namenjenog samo za spoljno lečenje. Uprkos svim naporima lekara, gutanje hemikalija nepovratno je oštetilo glumičine unutrašnje organe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilaria (@silent_please_site)

Oliv je preminula sa samo 25 godina, a nakon toga su usledile brojne spekulacije. Pojavila se vest da je pre puta napravila testament u kom je sve svoje bogatstvo ostavila Džeku, a po gradu su pričali i o njihovom provodu, orgijama, ali i zavisnosti od droge.

 

Francuska policija je bila posebno zainteresovana za bivšeg kapetana američke vojske po imenu Spalding, koji je bio u zatvoru zbog prodaje kokaina, pošto je među njegovim kontaktima pronašla ime Oliv Tomas, a nikada nije ni ustanovljeno odakle bočica sa živom u glumičinom kupatilu. Ipak, na kraju je slučaj završen kao slučajno trovanje.

Džek je nakon toga postao alkoholni zavisnik, ženio se još dva puta i razvodio, a njegova karijera je bila ugašena. Preminuo je 1933. nakon što je hospitalizovan zbog nervnog sloma. Zvanično, uzrok smrti bio je kombinacija bolesti koja utiču na nervne centre i zloupotrebe alkohola.

 

Ovo je bio prvi holivudski skandal koji je narušio reputaciju filmske industrije i zauvek ugasio imidž zlatnog para koji je tragično završio.

 

 

makonda-tracker