NEVEROVATNO DOSTIGNUĆE

"Njegov sin je zaplakao kad je posle mnogo godina čuo — SVOG TATU": Legendarni Val Kilmer dobio NOVI GLAS

0

Holivudski glumac je zbog zdravstvenih problema izgubio glas, pa je nastavak čuvenog filma bio doveden u pitanje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

- Moj glas više ne zvuči kao ranije. Ljudi oko mene se bore da me razumeju kada govorim -  rekao je glumac Val Kilmer, u video snimku koji je prošle nedelje podeljen na Jutjubu.

 

Holivudski glumac izgubio je svoj prirodni glas nakon operacije raka grla 2015. godine, čime je zaustavljena i njegova karijera. On je takođe trajno promenio i način na koji komunicira sa ljudima iz svoje okoline.

 

 

Tako je bilo sve do kraja prošle godine kada je Sonantic, softverska firma sa sedištem u Velikoj Britaniji koja pravi glasove za glumce pomogla Kilmeru da ponovo "progovori".

 

Kako je istakao suosnivač kompanije Sonatic Džon Flin, glumčev sin je posebno emotivno to doživeo.

 

Nakon što smo mu predstavili glasovni model Džek je bio prilično ganut jer je nakon mnogo godina čuo tatin glas — istakao je Flin.

 

Generisani glasovi su postali sve realističniji, jer tehnologija koja koristi veštačku inteligenciju može da manipuliše sadržajem kako bi glas zvučao uvereljivo i stvarno. Ovaj medij je toliko dobar da je ponekad teško napraviti razliku između ljudskih glasova i njihovih kopija.

 

Val Kilmer
Val Kilmerfoto: Profimedia

Pet godina nakon Kilmerove operacije, njegovi predstavnici su kontaktirali Sonantic kako bi digitalno obnovili njegov izgubljeni glas.

 

- To je ono što smo uradili - rekla je Zena Kureši, izvršna direktorka i saosnivač Sonantic-a.

 

Valov tim je želeo da mu vrati glas kako bi mogao da nastavi da stvara.

 

Val Kilmer
Val Kilmerfoto: Profimedia

Projekat je započeo u decembru 2020. nakon što je Kilmer završio snimanje "Val", dokumentarca o svojoj holivudskoj karijeri i borbi sa rakom.

 

Sonantikova AI tehnologija nije predstavljena u filmu. Međutim, kompanija je objavila snimak na Jutjubu koji ima više od 18.000 pregleda.

 

 

makonda-tracker