Mračna strana Holivuda

Skočila je u ZAGRLJAJ SMRTI iz bizarnog razloga: Tragična i bolna priča glumice koju Holivud NIKAD neće zaboraviti

1

Natpis "Holivud" je svakako jedna od glavnih asocijacija na Los Anđeles. Ipak, retko ko zna za mračne tragedije koje se skrivaju iza ovih slova. Holivud je poznat kao nemilosrdno tlo za mlade glumice koje žele da ostvare zapaženu karijeru. Neke od njih ipak nisu spremne da se nose sa svim pritiscima koje takav život nosi sa sobom.

foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Mračna istorija slova H datira još od 1932. godine kada se mlada glumica Peg Entvisl (24) odatle bacila pravo u smrt. Njeno samoubistvo je postalo primer kako mlade glumice pod pritiskom pucaju i ne uspevaju da se izbore sa svim opasnostima Holivuda.

 

Ko je bila Peg Entvisl i zašto su njen život i karijera doživeli kraj i pre nego što su počeli?

 

Kao i mnoge glumice tog vremena, mlada Peg je došla u Holivud kako bi oprobala sreću.

 

Rođena je 5. februara 1908. u Velsu, odakle je sa ocem emigrirala u Ameriku 1912. godine. O Peginoj majci se jako malo zna, ono što je jedino poznato jeste da su se njeni roditelji razveli kada je ona imala 2 godine.

Nakon preseljenja u Njujork, Pegin otac, Robert, se ponovo oženio i dobio dvojicu sinova.

Nažalost, porodica se ubrzo suočava sa prvim tragedijama. Pegina maćeha iznenada umire 1921. godine, a godinu dana kasnije, Pegin otac gine u saobraćajnoj nesreći. Tako četrnaestogodišnja Peg ostaje sama sa dva mlađa brata i oni zajedno odlaze kod strica koji je prihvatio da se stara o deci.

 

Uprkos tragedijama koje su joj se desile, Peg otpočinje svoju karijeru sa svega 17 godina. Bila je angažovana u nekoliko brodvejskih predstava, a godinu dana kasnije postaje član prestižnog udruženja njujorških pozorišta.

 

Godine 1927. Peg se udaje za svog kolegu Roberta Li Kejta, ali par se razvodi nakon dve godine jer je glumica saznala da njen muž ima bivšu ženu i sina koje krije od javnosti.

 

Duboko razočarana i u depresivnom stanju dočekuje 1931. godinu i seli se u Los Anđeles u nadi da će joj se osmehnuti sreća i da će konačno dobiti značajniju ulogu. Ali, nesrećna Peg gubi sebe u prepunom Holivudu gde se glumice otimaju za uloge i nema mesta za svakoga.

 

1 / 3 Foto: Youtube Printscreen

 

U leto 1932. Peg konačno dobija toliko iščekivanu ulogu, ali brzo biva ponovo razočarana. Naime, cela njena uloga se svela na nekoliko malih kadrova, dosta njenog teksta je isečeno iz finalne verzije filma, a sam film nije naišao na dobre reakcije publike.

 

Glumica ostaje bez novca i rezervnog plana i vraća se u stričevu kuću.

 

U noć 16. septembra 1932. godine, Peg izlazi iz kuće pod izgovorom da treba da se nađe sa prijateljima. Odlazi do čuvenog znaka i tako okončava svoj život, bacivši se u smrt.

Sutradan, slučajna prolaznica je pronašla cipelu, jaknu i novčanik u dolini ispod čuvenih slova. U novčaniku je bila oproštajna poruka u kojoj je pisalo:

Plašim se, ja sam kukavica. Žao mi je zbog svega. Da sam ovo uradila mnogo ranije, možda bih se spasila ovolikog bola. P.E.

Danas je Peg Entvisl legenda Holivuda, a veruje se da njen duh još uvek leluja kanjonom Bičvuda, ostavljajući za sobom miris gardenija, koje su bile njen omiljeni miris.

 

 

makonda-tracker