in memoriam

Od OSKARA, preko zvanja VITEZA, do decenije AFERE sa slavnom koleginicom: Fascinantni detalji života Sidnija Poatjea

1

Slavni glumac Sidni Poatje preminuo je u 95. godini, ali sve neverovatne detalje njegove karijere i privatnog života možda niste znali...

foto: MediaPunch / BACKGRID, backgrid usa/profimedia
foto: MediaPunch / BACKGRID, backgrid usa/profimedia

Čuveni glumac Sidni Poatje preminuo je u 95. godini, a njegova smrt velika je gubitak za svet dramskih umetnika. Njegovo ime zauvek će ostati upisano u analima glume, jer je u pitanju bio prvi crni osvajač prestižne nagrade Oskar 1964. godine, za ulogu u filmu "Poljski ljiljani". Sidni Poatje nije bio samo glumac, već se bavio i režijom, politikom i muzikom, a na javnoj sceni pojavio je još davnih pedesetih godina prošlog veka.

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Bahama potvrdilo je tužnu vest o smrti ovog umetnika. Zapravo, Poatje je bio rodom s Bahama, a čitava pozadina njegovog života i karijere bila je više nego fascinantna.

 

  • Bio je najmlađi od sedmoro braće i sestara. Sticajem okolnosti, rodio se u Majamiju, jer su njegovi roditelji u Sjedinjenim Američkim Državama prodavali povrće, te je odmah dobio i američko državljanstvo. Odrastao je na Bahamima, a kao tinejdžer se preselio u Majami.

 

  • Radio je kao perač sudova u restoranu, da bi se prijavio u vojsku i borio se na strani Amerike u Drugom svetskom radu. Radio je po kafićima dok nije otišao na prvu pozorišnu audiciju.

 

  • Isprva nije bio miljenik publike zbog naglaska. To ga nije sprečilo da bude sve uporniji. 

 

 

  • Za prvog Oskara je nominovan 1958. godine, za film "The Defiant Ones".  1964. godine postao je prvi crni osvajač Oskara u istoriji. Dobio je nagradu BAFTA za životno delo. 1974. godine ga je kraljica Elizabeta imenovala vitezom.

 

  • Radio je i kao ambasador Bahama u Japanu. Bio je član uprave u kompaniji Dizni. Objavio je i album kada se oprobao u muzičkim vodama.

 

  • Imao je i više nego interesantan ljubavni život. Prvom suprugom Huanitom Hardi oženio se 1950. godine. Dobili su četvoro dece. 1976. godine se oženio kanadskom glumicom Džoanom Šimkus, a s njom je dobio dvoje dece. Međutim, pored dve zakonite supruge, njegov život obeležila je i afera s glumicom Dajen Kerol, koja je trala devet godina.

 

Sidni Poatje, Dajen Kerol
foto: r: UNITED ARTISTS - Album/Profimedia

 

  • Dajen je upoznao dok je bio oženjen prvom suprugom, a i ona je bila udata. Hemija se osetila odmah, a pri upoznavanju su proveli celu noć razgovarajući. Poatje je o njoj govorio kao o "jednoj od najpametnijih žena koje je ikada upoznao". Iako su obećavali jedno drugom da će ostaviti svoje partnere, što je Dajen i uradila, Poatje nije ispunio svoj deo dogovora. Dajen je krenula da vara i svog ljubavnika, a kada se Sidni pokajao zbog svega, ostavio je suprugu. Hteo je, prema pričama, da zaprosi Dajen, ali nije hteo da njena ćerka živi s njima. Rastali su se tada, ali ostali su prijatelji sve do njene smrti 2019. godine.

 

 

makonda-tracker