životna priča

Pre 32 godine napustila nas je slavna Beti Dejvis: Glumica se udavala 4 puta, a sukob sa NASLEDNICOM ju je paralisao

0

Dejvisova je bila muza mnogih filmskih moćnika, odgirala je preko sto zapaženih uloga, ali su je porodične nedaće potpuno slomile.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Proslavljena američka glumica Elizabet Beti Dejvis bila je jedna od najvećih filmskih diva svih vremena, umetnica neponovljivog kalibra, a njene kulte uloge i danas privlače pažnju mnogobrojnih ljubitelja vanvremenskih kinematografskih dela.

 

Prve uloge na filmu dobila je početkom tridesetih godina nakon nebrojano uloga i uspeha u pozorištu na Brodveju gde su debitovali samo istaknuti talenti.

 

Elizabetina impozantna karijera trajala je šezdeset godina, tokom koje je odigrala više od sto uloga na velikom platnu i pozorišnim daskama.

 

Dejvisova je imala neverovatnu moć transformacije te nije odbijala uloge suprotne njenom karakteru, a likovi negativki i loših dama za nju su predstavljale vrsni izazov i buru emocija koje je kanalisala izanrednim "beleškama" na platnu.

 

Pažnju publike i filmskih kritičara privukla je ostvarenjima "Ljudski okovi", "Pobeda nad tamom", "Pismo", "Male lisice", "Sve o Evi", "Šta se dogodilo sa Bebi Džejn", "Avustovski kitovi".

 

Beti Dejvs
foto: Profimedia

Beti je bila prva filmska diva koja je dobila Nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta, a nominovana je i za deset Oskara.

 

Dejvisova je bila poznata po emotivnim previranjima, menjanju partnera i burnim raskidima, te je tokom života bila u četri bračne zajednice sa Garijem Merilom, Vilijamom Šerijem, Arturom Farnzvertom i Harmonom Nelsonom.

 

Sa poslednjim suprugom Garijem dobila je troje dece, Barbaru, Majka i Margo.

 

Naslednica Barabra godinama je bila u verbalnom sukobu sa majkom, čemu su svedočili članovi porodice, a Beti je optuživala za egocentričnost, emocionalnu distanciranost i alkoholizam. Ove dugogodišnje razmirice dovele su do toga da glumica ćerku isključi iz testamenta.

 

Beti se 1983. godine tokom snimanja serije "Hotel" suočila sa teškom dijagnozom kancera dojke, a nakon hitne operacije glumica je doživela i moždani udar usled čega je ostala invalid. Tokom oporavka koji je tekao veoma sporo doživela je dodatni udarac, kada je njena naslednica objavila memoare u kojima za sve nedaće optužuje majku. 

 

Dejvisova je preminula 1989. godine ubrzo nakon dodele nagrade za životno delo - "American Cinema Awards".

 

 

 

makonda-tracker