sećamo ga se s tugom

Baš kad je OSVOJIO SVET ― napustio ga je: Godinu dana od smrti Čedvika Bozmana, neponovljivog CRNOG PANTERA

0

Pre tačno godinu dana napustio nas je glumac koji je tek počeo da pokazuje svetu šta ume.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Krajem avgusta 2020. godine, svet je bio u šoku ― Čedvik Bozman, glumac koji je odigrao jednog od najautentičnijih i najupečatljivih heroja "Marvelovog sveta" i od kog se tek očekivalo mnogo, preminuo je.

 

Po završenim studijama u Njujorku, 2000. godine je započeo glumačku karijeru u pozorištu i na televiziji, ali pažnju šire javnosti je tek privukao 2013. godine ulogom legende bejzbola Džekija Robinsona u filmu "42", a igrao je i legendu soula Džejmsa Brauna u filmu Get on up 2014. godine.

 

S Marvelom je sklopio ugovor za ulogu kralja T'Čale ― "Crnog Pantera" ― 2016. godine, a prvi put se pojavio u čuvenom crnom kostimu u trećem nastavku serijala "Kapetan Amerika", dok je 2018. njegov kralj T'Čala dobio sopstveni film, nazvan jednostavno "Crni Panter". Ovo ostvarenje postalo je veliki bioskopski hit, sa zaradom od 1,3 milijarde dolara, a bio je nominovan i za sedam Oskara. Bozman je još dvaput u karijeri glumio Crnog Pantera, u poslednja dva dela serijala "Osvetnici", a novi samostalan film o ovom netipičnom heroju trebalo je da ugleda svetlo dana 2022. godine.

 


Slavni glumac dugo se borio s rakom debelog creva, a kao borac kakav je bio i na platnu i privatno, Čedvik je nastavljao da radi i tokom lečenja, a detalje o svojoj borbi čuvao je daleko od javnosti. Filmovi Marshall i Da 5 Bloods i mnogi drugi snimljeni su između brojnih operacija i hemoterapija.


Preminuo je 28. avgusta u 44. godini u kući u Los Anđelesu, a uz njega su u poslednjim trenucima bili supruga i porodica.

 

 

Posthumno je dobio Zlatni globus za najboljeg filmskog glumca u drami, šest meseci nakon smrti, i to za ulogu u filmu "Ma Rejni: Majka bluza", a nagradu je preuzela njegova supruga Tejlor Simon Ledvord. Njen govor bio je
najemotivniji na dodeli prestižnih nagrada, a mnogi su na društvenim mrežama priznali da su se rasplakali slušajući je, a plakale su i prisutne kolege pokojnog glumca.

 

 

Ona je kroz suze istakla da bi se Bozman, da je te večeri bio s njima, zahvalio Bogu, svojim roditeljima i precima, kao i kolegama.


On bi rekao nešto lepo, nešto inspirativno, nešto što bi pojačalo onaj mali glas u svima nama koji nam govori da nešto možemo i da moramo gurati dalje... ― rekla je Tejlor. ― Nemam njegove reči, ali moramo iskoristiti svaki trenutak da slavimo one koje volimo.


 

 

makonda-tracker