danas slavi 65. rođendan!

Pomaže fanovima na simpatičan način: 5 zanimljivosti koje niste znali o svačijem omiljenom glumcu — Tomu Henksu

1

Forest Gamp, Kapetan Filips, Endru Beket, Džoš Baskin... Nijedan od ovih junaka ne bi bio takav kakvim smo ga upamtili da ih nije oživeo i i maestralno odigrao jedan od najboljih — i definitivno najvoljenijih — glumaca proteklih decenija

foto: Youtube Printscreen, Profimedia
foto: Youtube Printscreen, Profimedia

Jeste li ikada upoznali čoveka koji je rekao "Meni je Tom Henks baš antipatičan"? Vrlo je verovatno da niste, niti ćete ikada.


Među stotinama fenomenalnih glumaca koji stvaraju sliku američkog filma poslednjih decenija, Tom Henks se svakako izdvaja. On je skroman, pristojan i džentlmen. On je uljudan i jednostavan. On liči na vašeg prvog komšiju i ponaša se kao on.

 

Sasvim običan čovek koji raspolaže ogromnim talentom i ume da ga iskoristi.

 

 

Ipak, daleko od toga da ovaj skromni umetnik nije svestan svog talenta — on u potpunosti shvata šta sve ume, ali koristi to samo za dve stvari: za nešto lagodniji život nego što većina njegovih fanova može da priušti i kao mogućnost da nastavi da stvara briljantne likove koje, kada jednom vidite, nikada više nećete zaboraviti.

 

1 / 12 Foto: Profimedia

 

Viđali smo ga u (anti)ratnim filmovima, ostvarenjima o istraživanju kosmosa, romatničnim komedijama, "sapunjavim" ljubićima, u nesvakidašnjim dramama... Protekle dve, tri decenije, on svako malo uspe da nas oduševi ponekim fenomenalnim filmom, neočekivanim gestom i neprestano osvaja jedinstvenim šarmom.

 

Ali šta je to što nismo znali o njemu?

 

  • To da je najfiniji čovek u Holivudu nije samo vaše mišljenje — to je istina

 

foto: Profimedia

Tom Henks je više puta pokazao da mu je zaista stalo do njegovih obožavalaca i da je pristojan prema svakome komu se obrati. U oktobru 2014. godine, jedan njujorški vozač taksija ispričao je medijima da mu je, nakon što je jednom prilikom vozio Henksa na kraju svoje duge smene, slavni glumac uputio specijalan poziv: bio je njegov gost na brodvejskoj predstavi!

 

  • Tom je fasciniran izgubljenim predmetima

 

foto: Profimedia

Već neko vreme, Tomova stranica na Tviteru izgleda kao odsek za izgubljeno-nađeno. Nismo sigurni koliko je ljudi uspelo da pronađe svoje izgubljene komade odeće i slične predmete, ali je poznato da je Henks pomogao jednoj studentkinji da pronađe svoju identifikacionu karticu 2015.

 

  • Odbio je role u "Džeriju Megvajeru" i "Bekstvu iz Šošenka", a ipak...

 

foto: Profimedia

... uspeo da postane jedan od najisplativijih glumaca svih vremena! Umesto toga, on je odabrao ulogu Foresta Gampa i osvojio srca publike zauvek.

 

  • Najpoznatiji pravoslavac na svetu

 

foto: Profimedia

Kada je 1988. godine oženio Ritu Vilson, američku komičarku grčkog porekla, Tom je postao pravoslavac. Ne samo što je prihvatio religiju svoje supruge nego je veoma posvećen veri i rado govori o načinu na koji pravoslavci obeležavaju svoje praznike.

 

  • Henks je i više nego odan svom poslu

 

foto: Profimedia

Za ulogu u filmu "Filadelfija", Tom, koji je igrao gej advokata koji boluje od side i tuži firmu u kojoj radi zbog diskriminacije, izgubio je više od 15 kilograma i istanjio kosu kako bi izgledao kao da se bori sa zdravstvenim problemima.

 

Bio je toliko ubedljiv da niko nije imao nijednu reč protiv kada mu je za ovu rolu dodeljena nagrada Američke filmske akademije.

 

 

makonda-tracker