DANAS SLAVI 51. ROĐENDAN

JEDAN SLUČAJAN SUSRET VINUO JU JE U ZVEZDE: Životna priča Naomi Kembel - evo kako je postala jedna od NAJTRAŽENIJIH!

1

Jedna od najpoznatijih supermodela svih vremena, Naomi Kembel, danas slavi 51. rođendan.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Supermodel Naomi Kembel rođena je 22. maja 1970. godine u Stritamu, u južnom delu Londona.


Naomina majka Valeri Moris je igračica poreklom sa Jamajke, a upravo prema njenoj želji manekenka nikada nije upoznala svog oca, koji je njenu majku napustio kada je bila u četvrtom mesecu trudnoće.

 

Prezime Kembel uzela od očuha, koji je njenoj majci bio drugi muž.

Preko očeve porodice ima azijske, tačnije kineske korene, a njihovo prezime je Ming.

 

Detinjstvo je delom provela u Rimu, gde je njena majka radila kao plesačica, a po povratku u London je o njoj brinula porodica dok je majka putovala Evropom na turneji sa grupom Fantastica.


Kao desetogodišnja devojčica počela je da trenira balet, a svoj prvi javni nastup je imala kao sedmogodišnjakinja, u spotu Boba Marlija za pesmu Is This Love.

 

Dok je razgledala izloge u "Kovent gardenu" 1986., ugledala ju je Bet Bold, direktorka "Sinhro model" agencije. Od tada je njena karijera krenula munjevito da napreduje.

1 / 6 Foto: Profimedia

Pre svog 16. rođendana se pojavila na naslovnici britanskog izdanja magazina "Elle".


Neposredno posle toga Kembelovu su angažovali Đani Versaće, Azedin Alaja i drugi za modne revije, a pozirala je i svim poznatim modnim fotografima.


Zajedno sa Kristi Tarlington i Lindom Evanđelistom formirala je "trojstvo" koje je bilo prepoznatljivo svuda u svetu.


S obzirom na to da je tamnoputa, susretala se i sa diskriminacijom, ali je imala izuzetnu podršku svojih prijateljica.


Posle toga je rekla da su Tarlingtonova i Evanđelista rekli Dolčeu i Gabani da "ako ne angažuju Naomi, ni one ne žele da rade za njih".

 

Naomi podržava brojne dobrotvorne organizacije, a 2005. je osnovala organizaciju We Love Brazil, putem koje podiže svest o siromaštvu u Brazilu i pomaže im prodavanjem materijala koje prave Brazilke.


Pojavila na naslovnici britanskog "Voga" u decembru 1987. godine, a to je bio prvi put od 1966. da angažuju crnu manekenku. Sledeće godine postala je prva tamnoputa devojka koja se slikala za francuski "Vog". Generalno, Naomi Kembel je bila prva tamnoputa manekenka koja se fotografisala za mnoge magazine, uključujući i "Tajm".

 

Da ne bude sve bajno i sjajno, ona je imala i padova - jednom i doslovno, kada se u visokim potpeticama saplela i pala na modnoj reviji Vivijen Vestvud, a te cipele su kasnije izložene u "Viktorija i Albert" muzeju u Londonu.


Uprkos njenom uspehu, menadžment "Elit modela" koji ju je zastupao od 1987. godine joj je dao otkaz uz objašnjenje da "nikakva količina novca i prestiža ne može da opravda njeno ponašanje prema zaposlenima i klijentima".


Devedesetih godina je Kembelova počela da se probija i na drugim poljima. Njen roman "Swan", koji je po njenoj priči napisala Kerolin Apčer, dobio je loše kritike. U tom romanu je reč o poznatoj manekenki koju ucenjuju, a Naomi je kasnije rekla da "jednostavno nije imala vremena da sedne i da napiše knjigu".


Naomi je iste godine izdala i svoj album pod nazivom Babywoman, što je inače njen nadimak koji joj je dao dizajner Rifat Ozbek. Taj album je doživeo komercijalni uspeh u Japanu, ali nigde drugo nije dobio neku značajnu pažnju.


Naomi je tih godina imala i manje uloge u filmu Miamy Rhapsody i drugoj sezoni serije New York Undercover.


Pre dve decenije, 1998. godine, magazin "Tajm" je objavo kraj ere supermodela. Do tada se Naomi već povukla sa modnih pista, ali se i dalje fotografisala i pojavljivala u reklamama. Sledeće, 1999. godine je potpisala ugovor sa poznatom kozmetičkom kućom i kreirala nekoliko svojih parfema.


Ova atraktivna dama se nikada nije udavala. Jedno vreme se zabavljala sa bokserom Majkom Tajsonom, zatim sa Robertom Denirom, sa basistom grupe U2 Adamom Klejtonom sa kojim je bila i verena, sa plesačem Hoakonom Kortesom. Kasnije je bila verena sa trkačem formule 1 Flaviom Bijatoreom.


Posle toga je 2008. bila u vezi sa ruskim biznismenom Vladislavom Doroninim, sa kojim je raskinula 2013. godine. Sada je u vezi sa reperom Skeptom.

 

Inače, slavna manekenka pre nekoliko dana iznenadila je javnost kada se pohvalila se da je postala mama, iako niko nije znao da iščekuje dete.

 

Ona je ovu vest podelila na Instagramu, uz fotografiju na kojoj rukom drži bebino stopalo.

 

— Prelepo malo čudo me je odabralo da budem njena mama. Počastvovana sam što imam ovu nežnu dušu u svom životu i nemam reči da opišem vezu koju delim s tobom, anđele. Nema veće ljubavi — poručila je Naomi.

 

Mnogi njeni slavni prijatelji, poput Zoe Saldane i Marka Džejkobsa, čestitali su supermodelu u komentarima i uputili mami i bebi najlepše reči.

 

Ipak, još uvek nije poznato da li je devojčica biološko dete slavne manekenke ili je reč o usvajanju.


 

 

makonda-tracker