OBOŽAVALI SU JE MNOGI

OD POPULARNOSTI I LEPOTE, DO BIZARNOSTI I TRAGEDIJA: Tužna sudbina prve žene koja se OBNAŽILA na filmu

0

Njen život, zbog lepote i popularnosti, pratile su i bizarni i tragični događaji.

Fontana na Menhetnu, za koju je Odri bila model
Fontana na Menhetnu, za koju je Odri bila modelfoto: Profimedia

Odri Manson, poznata i kao “Mis Menhetn” u istoriji je zabeležena kao prvi američki supermodel, ali i kao prva žena koja se obnažila na filmu.

 

Odri Manson bila je glumica na Brodveju, ali najviše poznata kao model za slikanje i izradu serije skulptura koje su postale prava umetnička dela. Poslužila je kao model mnogobrojnim slikarima, skulptorima i fotografima.

 

Prva je žena koja se obnažila na filmu i to u filmu "Inspiracija", snimljenom 1915. godine, glumeći upravo modela koji pozira vajaru. To je bio jedan od njena četiri snimljena nema filma.

 

Muza mnogih umetnika, ona je žena čije se lice i telo i danas mogu videti na mnogim skulpturama na javnim mestima u Americi, od kojih je samo u Njujorku 14.

 

Ipak, njen život, zbog lepote i popularnosti, pratile su i bizarni i tragični događaji.

 

U vreme kada je već postala popularna, 1919. godine, živela je sa majkom u Njujorku, u zgradi čiji je vlasnik bio dr Volter Vilkins. Vilkins se zaljubio u nju, i ubio svoju suprugu Džuliju kako bi bio slobodan i mogao da oženi Odri. Odri i majka, pobegle su iz Njujorka odmah posle ovog događaja, a policija je izdala poternicu za njima zbog ispitivanja. Posle nacionalne potrage, locirane su.

 

Odbile su da se vrate u Njujork i ispitane su u Kanadi. Odri je žestoko negirala da je ikada imala bilo kakvu emotivnu vezu sa Vilkinsom, koji je kasnije optužen za ubistvo i osuđen na smrtnu kaznu. Obesio se u zatvoru pre nego što je kazna izvršena.

 

Da li kao direktna posledica ovog događaja, tek za Odri više nije bilo posla. Želela je da nastavi da radi posao kojim se bavila, javljala se na mnoge oglase, ali su sva vrata za nju bila zatvorena. Sve do kraja 1920. godine, bila je bez posla, a izdržavala ju je majka koja je prodavala kuhinjske stvari od vrata do vrata.

 

1922. godine pokušala je sebi da oduzme život.

 

Godine 1931. njena majka tražila je da Odri bude smeštena u psihijatrijsku ustanovu, i po nalogu suda, upućena je na kliniku gde je lečena od depresije i šizofrenije. U ovoj ustavi je provela čitavih 65 godina. U trenutku smrti imala je 104 godine. Sahranjena je na groblju u Njuhejvenu, prvobitno bez ikakvog obeležja, da bi njena porodica tek 2016. na njen grob postavila skromno obeležje.

 

 

makonda-tracker