od danas je to legenda

TVRDIO JE DA JE 100 GODINA DOŽIVEO ZAHVALJUJUĆI — NJOJ: Uz nju je preživeo sve TRAGEDIJE i voleo je do POSLEDNJEG daha

2

Preminuo je legendarni glumac Kirk Daglas, jedan od poslednjih velikana zlatnog doba Holivuda.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kirk Daglas, rođen kao Isur Danijelovič Demski, sin je nepismenih ruskih imigranata, a odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goga do Doka Holideja.

 

Umro je u 104. godini, a svoju dugovečnost pripisivao je braku koji je trajao više od 60 godina.

 

 

Tvrdio je da je doživio sto godina zahvaljujući svojoj supruzi En Bajdens Daglas, uz koju se oporavljao od nesreća koje mu je priređivao život.

 

On je preživeo moždani udar, koji mu je poremetio moć govora i zbog koga se povukao iz sveta glume pre 2 decenije, zatim se izvukao iz helikopterske nesreće 1991. godine bez većih posledica, a veliku prazninu ostavila je i smrt njegovog sina Erika iz 2004. godine.

- Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim - napisao je Daglas u časopisu Closer Weekly povodom svog stotog rođendana.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Lepu En upoznao je 1953. godine tokom snimanja filma Act of Love u Parizu, dve godine nakon što mu se raspao prvi brak s glumicom Dajanom Vebster, s kojom je dobio sinove Majkla i Džoela. Slavni glumac rekao je da ga je odmah privukao njen smisao za humor.

 

Ipak, iako se En odmah dopao Kirk, nije želela da se petlja sa holivudskim glumcem. Međutim, nije mu odolela, a godinu dana kasnije, krajem maja 1954. godine, venčali su se u Las Vegasu.

 

- Nikad nisam mislio da je naš brak jedinstven. Zaljubio sam se u devojku i, nakon više od šezdeset godina, i dalje je volim - otkrio je u jednom intervjuu slavni glumac.

 


Pre nekoliko godina izdao je knjigu poezije po imenu Life Could Be Verse, koju je posvetio svojoj supruzi, a u jednoj od pesama ističe da ljubav počinje u osamdesetoj godini.

Poslednje dve decenije Kirk i En posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za lečenje Alchajmerove bolesti. Kada napuste ovaj svet, njihova imovina pripašće nekoj humanitarnoj organizaciji

 

 

makonda-tracker