ledena lepota

ZBOG NJENE LEPOTE MUŠKARCIMA JE ZASTAJAO DAH: Holividska diva imala je dva braka i troje dece, a ovu ljubav svi pamte!

0

Iako je njena prva filmska uloga nagrađena Zlatnim globusom za najbolju novu zvezdu godine, zbog loših kritika filma Lang je tri godine bila van filmskog platna, a onda je stigla mala, simpatična uloga Anđela smrti u filmu Boba Fosea iz 1979. godine 'All That Jazz'.

džesika l
foto: Profimedia

U to vreme dovodili su je u ljubavnu vezu s Bobom Foseom, s kojim je ostala u prijateljskim odnosima sve do njegove smrti 1987. godine.


Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu 'Poštar uvek zvoni dvaput', ali životna prekretnica stigla je s filmom 'Frances'


Snimanje filma 'Poštar uvek zvoni dvaput', zahvaljujući sjajnom reditelju Bobu Rafelsonu i glumcu Džeku Nikolsonu, otvorio joj je nove poglede na glumu.

 

'Moj način razmišljanja o sebi kao glumici promenio se s filmom 'Poštar uvek zvoni dvaput'. Obojica su bili velikodušni prema meni, i prvi put sam se osećala kao dramska glumica, sa željom da nastaviti time da se bavim. Puno sam naučila gledajući rad Džeka, jer je uvek imao osećaj za kameru. Nije to bila vrsta glume, što sam učila na časovima glume, bilo je to nešto novo, način na koji svoj performans stvaraš pred kamerom', kaže Džesika koja ovaj film smatra početkom svog ozbiljnijeg rada, u kojem je glumačka performans krenuo od emocije u koju je prethodno trebalo uroniti do dna.

 

Kad je Graham Kliford, urednik filma 'Poštar uvek zvoni dvaput', odlučio da režira film 'Frances' o glumici Frances Farmer, glavna uloga 1982. je pripala Džesiki.

 

Znala je da to može raditi i bila uverena da bi joj rad na tom filmu mogao doneti životnu prekretnicu, što se i dogodilo.

 

'Odjednom su me počeli da me smatraju pravom glumicom', kaže Lang koja je od početka znala da će to biti jedna od najboljih uloga koje je ikad odigrala.

 

'Ideja o istraživanju ludila nešto je što me oduvek fasciniralo. Kad sam razgovarala s Grahamom o njenom životu na dnu i odnosu s majkom, rekao mi je da bi tu ulogu voleo ponuditi Kim Stanlej, meni najdražoj glumici ikad', priseća se Lang kojoj se i sama pomisao da bi mogla igrati ovu ulogu i ispričati ovu priču s njoj najdražom glumicom izgledala kao dar od boga.

 

Glumica je jednom prilikom priznala kako je kroz život uvek zadržavala bes u sebi, umesto da ga izbaci.

 

Čim je započela s radom na filmu 'Frances', otkrila je da je to bunar bez dna.

 

'Osamnaest nedelja bila sam uronjena u ovo besno stanje dvanaest do osamnaest sati dnevno, što me je razaralo, ali se potpuno prelilo na druga područja moga života. Zaista je bilo pakleno svima u mojoj blizini', priznala je Lang koja je za ulogu u filmu 'Frances' dobila je nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu. Te godine Oskara je i osvojila, ali kao sporedna glumica u filmu 'Tootsie'

 

Iako je ranije izjavljivala kako je Sidneju Polaku dugo trebalo da je nagovori na snimanje filma 'Tootsie', jer se pitala želi li ulogu površnog i nesrećnog lika netom nakon završetka snimanja 'Frances', ulogu je ipak prihvatila bez puno razmišljanja.


Bilo je to fantastično vreme, 'Frances' i 'Tootsie'. Bila je to stvarno jako dobra godina', kaže Lange, jedna od 12 vrhunskih glumaca koji se mogu pohvaliti da su u istoj godini nominirani za Oskara u kategorijama glavne i sporedne uloge.

 

Oskara za najbolju glumicu dobila je 1995. godine za film 'Modro nebo', a jedna je od 16 glumica i ukupno 24-ero glumaca koji su nagrađeni prestižnim glumačkim triom nagrada – Oskar, Emi i Toni.

 

Televizijskim nagradama Emi nagrađena je 2009. za glavnu ulogu u istorijskoj drami 'Sivi vrtovi', 2012. za sporednu i 2014. za glavnu ulogu u seriji Ryana Murphyja 'Američka horor priča'.

 

Nagradu Toni dobila je 2016. za najbolju glumicu u predstavi 'Long Day's Journey into Night'.

 

Glumica kojoj može pozavideti i velika Meril Strip


U muziklu 'Slatki snovi' iz 1985. godine, Lang je odigrala još jednu zapaženu ulogu, ulogu kantri pevačice Petsi Klajn, jednu od retkih, ako ne i jedinu, koju prema soipstvenom priznanju nikad neće prežaliti trostruka oskarovka Meril Strip. Meril je međutim kasnije priznala da taj film ne može zamisliti bez Džesike Lang.

 

Zanimljivo, u drugoj sezoni serije 'Male laži' lik Meri Loiz Louis Vrajt, majke ubijenog Perija, prihvatila je Meril Strip, ali tek nakon što ju je odbila Džesika Lang.

 

Iako je u velikoj prednosti po broju nominacija za Oskara, Stripova je kući ponela samo jedan Oskar više od Langove. Zanimljivo, na dodeli 1983. godine Džesika je imala dve nominacije, za sporednu i glavnu ulogu, a kući je ponela Oskara za sporednu ulogu. Onaj za glavnu žensku ulogu pripao je te godine Meril Strip za ulogu u filmu 'Sofijin izbor'.

 

Film 'Frances' joj nije doneo nagradu, a osim u glumačkoj karijeri doneo je promenu i u privatnom životu


Možda joj je s filmom 'Frances' promakao Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu, ali kako je i sama rekla, nakon njega su je počeli doživljavati kao pravu glumicu. Priznao joj je to i ugledni filmski časopis Premiere 2006. godine, dodelivši joj 85. mesto na listi 100 najboljih glumačkih performansa svih vremena.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker