da li ste znali?

AUSTRALIJSKI GLUMAC OPČINIO JE SVET SAMO JEDNOM ULOGOM: Kris Hemsvort uživa u skladnom braku, a ponos su mu troje dece!

0

Hemsvort je karijeru započeo 2002. godine pojavivši se u ulozi Kralja Artura u dve epizode televizijske serije „Guinevere Jones“.

foto: Profimedia

Najzapaženiju ulogu u dosadašnjoj karijeri Hemsvort je dobio 2011. godine. Reč je o ulozi Marvelovog superjunaka Tora. Naime, na kastingu za ulogu nordijskog boga pojavio se Hemsvort i britanski glumac Tom Hidlston, a kako bi što vernije prikazao svog lika Kris je „nabacio“ čak 20 kilograma mišićne mase. Hidlston je dobio ulogu Torovog usvojenog brata Lokija, boga trikova i spletki. Uloge su reprizirali i sledeće godine u filmu „Osvetnici“ u kome šest Marvelovih superjunaka ima zadatak da spasi planetu. 2013. godine snimljen je drugi nastavak pod nazivom „Thor: Mračni svet“, a Hemsvort je ponovo odlično odigrao glavnu ulogu.

 

U međuvremenu glumio je u horor komediji „Koliba u šumi“ iz 2012. godine, te 19. nastavku naučno-fantastične sage „Zvezdane staze“. Zajedno sa Kristen Stjuart snimio je film „Snežana i lovac“. Reč je o rediteljskom debiju Ruperta Sandersa čiji je scenario baziran na bajki braće Grim. Iste godine u bioskopima se pojavio film „Crvena zora“, rimejk poznatog filma iz 1984. godine, a Hemsvort je tumačio glavnu ulogu. Na samom početku snimanja ovog filma ponovo mu je ponuđena uloga Tora.

 

2013. godine u bioskopima se pojavila sportska drama Rona Hauvarda o svetskom šampionu Formule 1 Džejmsu Hantu, a u glavnoj ulozi našao se „australijski Tor“.

 

Sledeće godine magazin „People“ ga je proglasio „najseksi muškarcem na svetu“.

 

Američki režiser Majkl Man izabrao je Krisa za glavnog glumca u akcionom trileru „Blackhat“. Film se pojavio početkom januara 2015. godine i dobio prilično dobre ocene publike širom sveta. Reprizirao je ulogu Tora u drugom nastavku filma „Osvetnici“. Zajedno sa kolegama Robertom Daunijem Džuniorom u ulozi Ajronmena, Krisom Evansom u ulozi Kapetana Amerike i Markom Rafalom u ulozi nepobedivog Hulka, ponovo je spasao čovečanstvo od pošasti iz svemira. Film je izašao u maju 2015. godine, te oborio sve rekorde na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Takođe u maju 2015. godine pojavio se kao gost u jednoj od epizoda serije „Home and Away“, ali nije tumačio ulogu Kima Hajda koja mu je pomogla da se dočepa Holivuda. Iste godine sa kolegama Edom Helmsom i Kristinom Aplgejt snimio je komediju „Vacation“, te biografski film „U srcu mora“ nastao na temelju istoimene knjige američkog autora Netenijela Filbrika . U emisiji Džimija Kimela priznao je da je pripremajući se za ovu ulogu morao da izgubi 500-600 kalorija na dan, kako bi mogao da oglumi izgladnelog mornara.

 

2016. godine reprizirao je ulogu Erika u drugom nastavku filma „The Huntsman: Winter’s War“, te Kevina u rimejku filma „Uterivači duhova“. Snimio je nekoliko kratkih videa u kojima na vrlo komičan način najavljuje novi nastavak Tora. Na sreću brojnih ljubitelja Marvelovih superjunaka treći nastavak objavljen je 3. novembra 2017. godine, pod naslovom „Ragnarok“. Mnogi filmski kritičari, ali i ljubitelji filma uopšte, ovu ulogu ocenili su mu najboljom do sada, a film je zaradio milione dolara u bioskopima širom sveta.

 

foto: Instagram

Polovinom januara 2018. godine snimio je film „12 Strong“. Reč je o istinitoj priči koja govori o snalažljivosti američkih vojnika tokom rata u Avganistanu. Film je režirao danski režiser Nikolaj Fuglsig, a u glavnim ulogama, osim Hemsvorta pojavljuju se i Majkl Šenon, Majkl Penja, Navid Negaban i drugi. Krajem aprila 2018. godine fanovi su konačno dočekali novi nastavak Marvelovih „Osvetnika“ i to pod nazivom „Rat beskraja“ u kome su se pojavili skoro svim superjunaci uključujući i Krisa u ulozi Tora. S obzirom na neizvestan završetak filma, publika može očekivati novi spektakl koji je najavljen za maj 2019. godine.

Privatni život

 

Kris Hemsvort je od 2010. godine u braku sa španskom glumicom i producentkinjom Elsom Petaki. 2012. godine dobili su ćerku, a dve godine kasnije sinove blizance. Sledeće godine su se iz Los Anđelesa preselili na severoistok Australije u želji da svojoj deci obezbede miran život daleko od bliceva fotoaparata koji su svakodnevno opsedali slavne roditelje.

 

Zanimljivo je da su i njegova braća, stariji Luk i mlađi Lijam, takođe glumci, te da su sva trojica karijere započeli u australijskoj TV seriji „Neighbours“. Luk je danas najpoznatiji po ulozi Ešlija Stabsa u HBO-ovoj SF seriji „Zapadni svet“ , a Lijam po ulozi Gejla Hautorna u filmskom serijalu „Igre gladi“.

Kris Hemsvort je dobitnih brojnih filmskih nagrada, a prvu među njima osvojio je 2012. godine i to za ulogu Tora u prvom delu „Osvetnika“ i ulogu Lovca u filmu „Snežana i lovac“. Isti filmovi su mu sledeće godine doneli nagradu „People’s Choice“ u kategoriji „najbolji akcioni glumac“. 2013. godine uloga Tora u „Osvetnicima“ donela mu je MTV nagradu i „Kid’s Choice“ nagradu. Nagradu „People’s Choice“ Hemsvort je dobio i 2015. godine u kategoriji „omiljeni akcijski glumac“, a uspeh je ponovio i 2017. za ulogu u filmu „Isterivači duhova“.

 

 

 

makonda-tracker