bila je lepotica

DIVA ZLATNOG HOLIVUDA TRI PUTA JE STALA PRED OLTAR, ALI NJEGA NIJE PREBOLELA: Životna priča legendarne Beti Vajt!

0

Beti Marion Vajt rođena je 17. januara 1922. u gradu Ouk Tri, država Ilinois. Kao jedino dete mašinskog inženjera Hor.asa Vajta, potomka dansko-britanske useljeničke porodice.

foto: Profimedia

Emisija joj je donela ogromnu popularnost i postigla gledanost kakvu se niko nije usudio ni da prognozira, pa je prvobitni honorar od 20 dolara nedeljno zamenjen novim od 50, što je u ono vreme bio astronomski iznos za petočasovno radno vreme. Ali, na tome nije stalo: posle mesec dana i sve veće navale za reklamiranjem u intervalima emisije, Beti Vajt je doživela šok kad joj je producent doneo ugovor u kojem joj je honorar povećan na 300 dolara nedeljno.

 

"Tada je započela moja ljubav s televizijom i nije prestala do danas. Istina, u to vreme se radilo pomalo ‘na divlje’, nije bilo sindikata, mi smo kao voditelji imali višestruke uloge, radili smo sve, od pevanja, reklamiranja proizvoda, do razgovora s gostima. Nažalost, ili hvala Bogu, tada nije bilo magnetoskopa, sve je išlo uživo, pa danas ne mogu da vidim kako je to izgledalo."

 

Tempo u televizijskim studijima se zahuktavao, minutaža se povećavala, entuzijazam je rastao, ali u privatnom životu Beti Vajt sve je išlo suprotnim smerom. Naime, njen muž je sve teže podnosio činjenicu da mu ženina karijera cveta i popularnost nezaustavljivo raste, dok je on manje-više profesionalno tapkao u mestu. Osim što su se zbog njenih sve intenzivnijih angažmana jedva susretali u kući, i hemija između partnera je nestala. Razvod u decembru 1949. nametnuo se kao jedino rešenje, a Beti Vajt je to doživela kao veliki lični poraz.

 

"Stalno sam se pitala gde to grešim i šta ne radim dobro. Od braka u koji sam toliko verovala ostao mi je samo pekinezer Bandit, koga mi je Lejn poklonio kad smo se venčali. Posle razvoda bila sam uverena da u mom životu više neće biti nijednog muškarca."

 

Paradoksalno, televizijski magovi su upravo u tom trenutku odlučili da Beti Vajt, zbog ogromne popularnosti, povere vlastitu emisiju u kojoj bi, među ostalim – savetovala gledaoce s ljubavnim problemima! I sama glumica bila je skeptična kako će odraditi taj zadatak, ali nije odolela izazovu i prihvatila se vođenja emisije ‘The Betty White Show’.

 

 

"Kad iz ove perspektive razmišljam o tim vremenima, ne mogu verovati kako je sve bilo drugačije: 1950. u SAD je samo 11 posto stanovnika imalo televiziju u kući, dok danas 80 posto domaćinstava ima dva ili više aparata, a broj programa prelazi zdrav razum. Uprkos tome, imam utisak da smo u ono vreme imali jači uticaj na publiku" – tvrdi glumica.

 

Svojevrstan surogat za kvalitetnu vezu nalazila je u neverovatnoj predanosti u brizi za životinje, pa je u svojim emisijama ugošćavala ljude s najraznovrsnijim ljubimcima koji se mogu zamisliti. Takođe, uvela je i praksu pomaganja napuštenoj deci i ispunjavanja želja teško obolelim devojčicama i dečacima, što je publika prihvatila s velikim oduševljenjem. Popularnost joj je toliko narasla da su je gledaoci 1955. u jednoj emisiji telefonskim putem izabrali za počasnu gradonačelnicu Los Anđelesa, ali Beti Vajt nikada nije imala političkih ambicija i sve je ostalo na počasnoj tituli.

 

U to doba Amerika je iznedrila mnogobrojne TV emisije takmičarskog tipa, od kvizova do igara pogađanja ‘tajanstvenog gosta’, a Beti Vajt je u gotovo svakoj od njih barem neko vreme bila voditeljka. Ali, uprkos njenom oprezu, jedna od tih emisija, ‘Password’ (Lozinka), pokazala se sudbonosnom. Naime, gostujući 1962. u emisiji, upoznala je tada popularnog voditelja Alena Ludena. Posle snimanja, Luden ju je pozvao na večeru i glumica priznaje da joj je ‘posle dugo vremena bilo tako lepo da je poželela da veče traje 24 sata’.

 

Tom prilikom je saznala da je pet godina stariji Alan pre godinu dana ostao udovac i da ima troje dece: četrnaestogodišnjeg Dejvida, trinaestogodišnju Martu i desetogodišnju Saru. Kako su se oboje uglavnom kretali u istim krugovima, njihovi susreti su postajali sve češći, a njen otpor prema novoj vezi sve labaviji. Postojala je, međutim, naoko nepremostiva prepreka: Luden je živeo i radio u Njujorku, a Beti Vajt nije bila spremna da se odrekne tople kalifornijske klime. Ipak, ljubav topi i mnogo čvršće glečere.

 

 

 

makonda-tracker