bila je lepotica

DIVA ZLATNOG HOLIVUDA TRI PUTA JE STALA PRED OLTAR, ALI NJEGA NIJE PREBOLELA: Životna priča legendarne Beti Vajt!

0

Beti Marion Vajt rođena je 17. januara 1922. u gradu Ouk Tri, država Ilinois. Kao jedino dete mašinskog inženjera Hor.asa Vajta, potomka dansko-britanske useljeničke porodice.

foto: Profimedia

U tom okruženju upoznala je mladog vojnika u kojeg se zaljubila preko ušiju. Neposredno pre njegovog odlaska na front u Evropu, Beti Vajt je od njega u novembru 1942. dobila verenički prsten i postala jedna od stotine hiljada mladih devojaka koje su vezu održavale pismima.

 

– S neverovatnim zanosom pisala sam svaki dan, on mi je odgovarao, i nakon nekoliko meseci shvatila sam da je najvažniji muškarac u mom životu zapravo poštar – tvrdi Beti Vajt.

 

Veza je trajala pune dve godine, a onda je shvatila da provodi dane pišući pisma čoveku kojeg možda ne bi ni prepoznala da se pojavi pred njom. Zato je verenički prsten spakovala i poslala njegovoj majci. Samo nekoliko meseci kasnije, njen, tad već bivši verenik, vratio se iz rata s devojkom koju je upoznao u Italiji, i kojom se odmah oženio.

 

Što iz revolta, što zbog euforije zbog završetka rata, Beti Vajt je u maju 1945. brzopleto uletela u brak s pilotom borbenog aviona Dikom Barkerom, ali je brak trajao kratko – razveli su se nekoliko meseci kasnije.

 

– Počela sam da sumnjam u svoje procene jer sam sve vreme kao obrazac imala uzoran brak svojih roditelja. Zbog lošeg iskustva sa verenikom, a onda i prvim mužem, odlučila sam da se posvetim pronalaženju posla i tako lakše prebrodim dva neuspešna pokušaja u ostvarivanju veze kakvu sam gledala celog života – priznaje Beti Vajt.

 

Za početak, upisala je časove glume u malom pozorištu u predgrađu Los Anđelesa. Cena časova iznosila je za ono doba visokih 50 dolara mesečno, a posle samo dva meseca vlasnici pozorišta ponudili su joj ulogu u predstavi ‘Dear Ruth’.

 

– Nisam mogla da verujem! Ne samo da im za taj mesec nisam morala platiti časove glume, nego su oni meni platili da glumim u njihovoj predstavi! Činilo mi se da ću se svakog trenutka probuditi i postati svesna da sanjam.

 

Kroz prve glumačke angažmane upoznala je Lejna Alana, pravim imenom Albert Vuten, koji je glumio na Brodveju, a onda procenio da bolje može zarađivati kao glumački agent. Osim što mu je postala klijentkinja, s Alanom je razvila dublji odnos i posle samo nekoliko meseci postali su par pred kojim je, činilo se, stajala sjajna budućnost. Lejn Alan je zaista bio spretan: kako bi joj obezbedio članstvo u sindikatu glumaca, koje je bilo uslov da dobije bolje angažmane, obezbedio joj je snimanje nekoliko televizijskih reklama na osnovu kojih je dobila potrebne dokumente.

 

"Sada mi je smešno što je moj ulazak u šou-biznis zapravo omogućila reč ‘parkay’, što je naziv za margarin koji sam tada reklamirala" – priznaje glumica.

 

U januaru 1946. Beti Vajt je drugi put izgovorila sudbonosno ‘da’, a njen novi muž se bacio na posao da joj pronađe što bolje angažmane. I uspeo je: osim nekoliko reklama, koje su im omogućavale da prebrode tešku besparicu u koju su zapali posle venčanja, dobila je ponudu koja joj se činila gotovo nestvarnom – 1949. je postala jedna od voditeljki u projektu koji će se pokazati kao pun pogodak, ‘Hoolywood on TV’. Bila je to kolaž emisija u kojoj se pevalo, razgovaralo, a gledaoci su bili dodatno privučeni nagradnim igrama.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker