uspela je da se izbori

DIVA ZLATNOG HOLIVUDA PATI OD BIPOLARNOG PORAMEĆAJA: Kim Novak očarala je svet, a pre deset godina obolela je od raka!

0

Kombinacija hladnoće i senzualnosti kojom je Kim zavodila sa velikih ekrana, donela joj je status seks simbola pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

foto: Profimedia

 

- Bilo je teško, ali pomirila sam se s tim da smo moji roditelji i ja, s obzirom na okolnosti, napravili najbolje što smo mogli. Prihvatila sam činjenicu da kao dete nisam dobila dovoljno ljubavi - objasnila je glumica. I zaista, njen otac je tek na samrtnoj postelji, dok su ona i sestra stajale uz njega, rekao: Volim vas.

 

U osnovnoj i srednjoj školi Kim se nikako nije slagala sa učiteljima, priznala je kako nije volela da joj se govori šta treba da radi. Isti problem mučio ju je i dok je odrastala, a potom i na poslu.

 

 

- Kada sam u problemu, to se veže za moju potrebu da budem prihvaćena. Ponekad, ako neko razmišlja drugačije od mene, pomislim da me ne prihvata i tada sam pod stresom. Treba mi malo vremena da se priviknem i shvatim kako sam samo neko ko ima drugačiji pristup – rekla je kasnije.

 

U pozadini takvih reakcije krije se i to što Kim pati od bipolarnog poremećaja, a dugogodišnju borbu s tom bolešću obelodanila je tek pre nekoliko godina na "Turner Classic Film Festivalu".

 

- Bolujem od bipolarnog poremećaja koji mi je dijagnostikovan prilično kasno, ali srećom sada za to postoje lekovi. Češće proživljavam depresivnu nego maničnu stranu bolesti – ispričala je i dodala da joj tokom lečenja najviše pomaže slikanje koje je ispunjava. Svoje brojne radove ne prodaje, ali objavila je da će jednog dana napraviti prodajnu izložbu čiji će prihod ići ustanovama koje leči mentalno obolele osobe. Osim tog, glumica je imala i dosta drugih zdravstvenih problema. Nekoliko puta pala je sa konja i ozbiljno se povredila, a pre deset godina dijagnostikovan joj je rak dojke koji je uspešno izlečila.

 

Ipak, pravi šok izazvala je u pre 9 godina dok je pred "Grauman's Chinese Teatrom" u Holivudu ostavljala otiske nogu i ruku. Tada je sve prisutne neugodno iznenadila svojim izgledom - nekadašnja lepotica svetskog glasa postala je žrtva plastične hirurgije. Upravo zbog toga, mnogi su se prisetili vremena kada je u holivudski svet stigla kao srednjoškolka koja se, iako je dobila stipendiju za "Art Institute of Chicago", bavila modelingom i sve fascinirala svojom lepotom.

 

foto: Profimedia

- Moj cilj oduvek je bio da postanem umetnica, a modeling je bio samo nešto čime sam se bavila sa strane. Pohađala sam "Wright Junior College" i preko leta prihvatila sam posao modela za frižidere "Thor" i pevala – otkrila je Kim, a taj posao odveo ju je na turneju koja se završila u San Francusku. Nije odolela blizini Los Anđelesa, mada odlazak u filmsku Meku nije bio njena ideja.

 

"Sa jednom devojkom otišla sam u L.A. Ona je to stvarno želela da učini, mislile smo da ostanemo mesec dana i vratimo se kući. Međutim, na jednom partiju, asistent producenta iz "Columbia Pictures-a" ponudio je Kim da je upozna s agentom za talente. Tako se 1953. prvi put pojavila u filmu "The Veils of Bagdad", a samo godinu dana kasnije i u ostvarenju "The French Line" igrajući kraj Džejn Rasel. Mada je to doslovno bilo pojavljivanja bez teksta, njena figura i hladna lepota zapale su za oko Maksu Arnovu, šefu odeljenja za talente, koji je direktoru Hariju Kolanu skrenuo pažnju na nju. Odradila je probna snimanja i dobila ugovor na šest meseci. Premda veoma mlada, Kim je odmah shvatila o kakvom poslu je reč."

 

"Predstavnik službe za javnost odmah mi je rekao: Ti si komad mesa i to je sve. To nije bilo lepo, ali morala sam da prihvatim. Kada sam odradila prvo snimanje, reditelj je svima objasnio: Ne slušajte je, samo je gledajte."

 

Na zahtev studija, promenila je ime u Kim Novak i bilo je to kompromisno rešenje do koga su došli nakon mnogo poteškoća. Hari Kon video je u njoj zamenu za Merilin Monro, čija je karijera bledela zbog zdravstvenih i privatnih problema. S obzirom na to da je njeno ime bilo Merilin, bila je zadovoljna, ali promena prezimena nije joj bila draga. Kim se zbog toga prvi put našla u kancelariji velikog šefa, čija je ideja bila da se zove Kit Marlou, što je ona odlučno odbila.

 

"Rekla sam mu da neću promeniti prezime, a on mi je uzvratio: Niko neće doći da gleda devojku sa poljskim prezimenom. Odgovorila sam mu: Ja sam Čehinja, ali Poljakinja, Čehinja, nema veze, to je moje ime."

 

I tako je dobila prvu bitku promenivši ime u Kim, a prezime je ostalo. Pristala je da smrša i počne sa časovima glume o sopstvenom trošku. Nije želela da bude zvezda koju je kreirao Holivud i protiv toga se borila.

 

- Nije me stvorio Hari Kon, ali imam osećaj da to nisam uradila ni ja sama, već oboje pomalo. Uvek mi je bilo teško kada bih čula reči ta proizvedena zvezda.

 

Kada bi samo znali koliko sam se trudila da to ne budem – objasnila je kasnije lepotica kojoj je studio i te kako pomogao da otkupi svoje obnažene fotografije za 15.000 dolara. Slike su, navodno, nastale kada je Kim imala 16 godina, a nuđene su na prodaju kada je već postala popularna. Bila je to burna godina za nju, ali uspela je da prevaziđe teške trenutke i ubrzo dočeka sporednu ulogu u filmu "Pushover", uz Freda Merkurija i Filipa Karjea. Iako film nije ostvario veliki uspeh, reakcije na njenu glumu bile su pozitivne. Izuzetno je želela da dobije podršku roditelja, ali njenom ocu nije se svidelo to što radi.

 

 

 

makonda-tracker