uspela je da se izbori

DIVA ZLATNOG HOLIVUDA PATI OD BIPOLARNOG PORAMEĆAJA: Kim Novak očarala je svet, a pre deset godina obolela je od raka!

0

Kombinacija hladnoće i senzualnosti kojom je Kim zavodila sa velikih ekrana, donela joj je status seks simbola pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kim Novakm  holivudska lepotica, jedna od Hičkokovih plavuša, sa intrigantnom životnom pričom i rigidnim stavovima, uvek je uzburkavala duhove javnosti.

 

I danas u 87. godini ona izgleda prelepo i ne osvrće se na zle komentare da je sve to dobila zahvaljujući plastičnoj hirurgiji pomoću koje je, navodno, promenila lični opis.

 

Poslednji film snimila je pre 28 godina i od tada uživa daleko od očiju javnosti, na ranču sa svojim suprugom Robertom Malojem koji je po zanimanju veterinar. S njim uzgaja životinje i slika, a svojom voljom filmsko platno zamenila je slikarskim.

 

- Volela sam glumu, ali ne zbog novca ili slave. Bilo je to bolno traganje za smislom – rekla je Kim u jednom od intervjua nakon završetka karijere.

 

Kombinacija hladnoće i senzualnosti kojom je Kim zavodila sa velikih ekrana, donela joj je status seks simbola pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Ona je jedna od poslednjih velikih zvezda koje su stvorili holivudski studiji, u njenom slučaju "Columbia Pictures". Borila se protiv imidža koji je imala u javnosti pokušavajući da izađe iz kalupa neinteligentne i glamurozne plavuše. Borba se završila prerano, ali mnoge koleginice zbog toga joj skidaju kapu. Njena dugogodišnja prijateljica Debi Rejnolds čestitala joj je na begu iz holivudske mašinerije.

 

Kim Novak rođena je u Čikagu kao Merilin Paulin Novak, drugo dete Džozefa i Blanše Novak. Njeni roditelji bili su učitelji, ali otac se kasnije zaposlio kao dispečer na železnici. Novakovi su u Ameriku stigli iz Čehoslovačke i nastanili su se u Skaposeu, u Oregonu.

 

- Bili su došljaci i živeli su u kolibama. Imali su malu dvoranu za ples i prodavnicu slatkiša. Moj deda je bio drvoseča – govori Kim koja još ima veliku porodicu u Portlandu i svake godine odlazi tamo na okupljanje, naročito kod sestre Arlen, sestrića i sestričine koji i danas žive uz reku Foks. Inače, dok su bile devojčice, Kim i Arlen obožavale su životinje i ta ljubav nikada se nije ugasila.

 

- Na prozoru smo imale okačenu poruku da primamo sve životinje lutalice. Obe smo želele da postanemo veterinari. Tata je to podsticao i mnogo nas je naučio o životinjama, naročito o insektima. Pomagao nam je da spasavamo ptice – prisetila se pre nekoliko godina Kim lepe strane svog odrastanja.

 

Nažalost, glumičino detinjstvo ima i ružnu stranu koja je ostavila neizbrisive posledice na njenu psihu. Džozef Novak je patio od depresije pa je u porodici često dolazilo do konflikata, a Kim je kasnije zaključila da su joj te situacije olakšale život i rad na filmu. Kada je pokušavala da napiše svoju biografiju i ponovo proživi svoje mladalačke godine, nije joj bilo lako, mada je to na kraju shvatila kao proces zaceljivanja starih rana.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker