holivudska zvezda

NIJE POSTOJAO FATALNIJI MUŠKARAC NA SVETU OD NJEGA: Život slavnog Kevina Kostnera oduševio je mnoge!

2

Ovaj šezdesetpetogodišnji glumac osvojio je brojne nagrade i priznanja za svoj rad. Dva puta je bio dobitnik prestižne nagrade Oskar, osvojio je tri Zlatna Globusa, jednog Emija i tri nagrade Screen Actors Guild.

foto: Profimedia

U srednjoj školi Kostner je aktivno igrao fudbal, bejzbol i košarku. Upravo ovo sportsko iskustvo, nešto kasnije će mu mnogo značiti u glumačkoj karijeri koju tada mladi Kostner nije mogao ni da nasluti. Diplomirao je 1978. Godine na marketingu i finansijama na Kalifornijskom državnom univerzitetu Fullerton . Za vreme studiranja, Kevin je postao i brat u Delta Či bratstvu. Tek na poslednjoj godini fakulteta, Kostner je postao veoma zainteresovan za glumu.

 

Prva ženidba i snovi o Holivudu

 

Ljubav Kevina Kostnera i Sindi Silve krunisana je brakom 1978. godine. Par se upoznao još na fakultetu, te su se posle tri godine zabavljanja, odlučili na sledeći korak. Nije jenjavala ni Kevinova ljubav prema glumi i umetnosti.

 

Prekretnica u ovoj priči bilo je slučajno poznatstvo sa glumcem Ričardom Bartonom. Upravo mu je Barton dao vetar u leđa, te ga posavetovao, da ukoliko želi da se bavi glumom, jednostavno postane glumac. Duboko dirnut Bartonovim rečima, Kevin Kostner, dao je otkaz na poslu, te sa suprugom Sindi krenuo put Holivuda.

 

Njegovi počeci nisu bili nimalo laki. Prvi posao koji je Kevin Kostner pronašao u Holivudu bio je posao vozač kamiona i autobusa. Kostner je prevozio filmske zvezde, a sanjao o njihovom uspehu i slavi. Ovaj posao omogućavao mu je da plaća časove glume i razvija svoj glumački talenat. Redovno je išao na kastinge i audicije, međutim, uloge se nisu nazirale. Bio je uporan. Iako je šest godina proveo u Holivudu, bez prave prilike, u svom glumačkom naumu, nije odustao.

 

Kada je šesta godina bila na izmaku, stigla je i prva velika glumačka uloga. Za Kostnera to je bilo konačno ostvarenje dečačkog sna.

 

Filmska karijera

 

Kostner je prvi put nastupio u filmu Sizzle Beach,USA, koji je u početku bio poznat i kao “Hot Malibu Summer”. Iako je snimljen tokom zime 1978. i 1979. godine, film nije objavljen sve do 1981. Onda je i ponovo objavljen 1986. godine. Zbog komplikacija pri objavljivanju i nedostatka dokumentacije, mnogi veruju da je Kevinov debi na velikom platnu ustvari u filmu „The Touch“ 1983. godine.

 

Kostner se nakratko pojavio u Ron Hovardovom filmu „Night Shift“ iz 1982. godine. Pripisane su mu zasluge za nastup u filmu „Frat Boy No.1“ gde se pojavljuje na vrhuncu završne žurke bratstva u Njujorškoj mrtvačnici. Kada mahniti Henri Vinkler neočekivano zaustavi muziku, možemo videti Kostnera kako u ruci drži pivo i izgleda iznenađeno zbog naglog zaustavljanja proslave.

 

Status filmske zvezde dobija 1987. godine kada glumi kao federalni agent Eliot Nes u „Nedodirljivim“ i kao glavni glumac u trileru „Bez izlaza“. Potvrđuje svoj status velike zvezde u filmovima sa bejzbol tematikom „Bull Durham“ iz 1988. i „Field of Dreams“ iz 1989. godine. Godine 1990. Dolazi njegov sledeći uspeh sa kultnim „Plesom sa vukovima“. U ovom filmu je glumio, režirao i bio producent pod zastavom njegove produkcijske kuće „Tig Productions“.

 

Ples sa vukovima” je dobio 12 nominacija za Oskara i 7 nagrada, od kojih je 2 osvojio on lično (za najbolji film i najboljeg režisera). Iste godine izlazi film „Osveta“, u kojem glumi zajedno sa Entonijem Kvinom i Medlin Stouv , koji je režirao Toni Skot, iako je Kostner hteo da bude režiser.

 

Slede „Robin Hood: Prince of Thieves“ (1991), „JFK“ (1991), „Bodyguard“ (1992) i Klint Istvudov „A Perfect World“ (1993) koji su dobili priznanja filmskih kritičara i napunili blagajne u bioskopima.

 

Zatim dobija ulogu u „Wyatt Earp“ (1994), koji je režirao Kasdan, „The War“ (1994), koji nije dobio mnogo pažnje, te naučno-fantastični post-apokaliptični „Vodeni svet“ i „Poštar“, od kojih je drugi Kostner režirao, a oba su bila komercijalna razočarenja i uveliko označeni kao umetnički neuspesi od strane filmskih kritičara.

 

„Poštar“ je, ipak, imao lošije rezultate, pa je „osvojio“ pet „Zlatnih malina“.

 

Godine 1999. glumio je u filmu „Message in the Bottle“ sa Robin Rajt, koji je snimljen po istoimenom romanu koji je napisao Nikolas Sparks ).

 

Ljubavni život i porodica

 

Kevin Kostner ženio se dva puta. Ima sedmoro dece iz dva braka, te jedno vanbračno dete. Kostnerovu ljubav još u studentskim danima osvojila je Sindi Silva. Ona i Kostner zabavljali su se od marta 1975., godine, a tri godine kasnije, par se venčao. Kostner i Sindi imaju troje dece. Najstarija kćerka je Ani Klajton Kostner i rođena je 15. aprila 1984. godine. Dve godine kasnije, par je dobio još jednu kćerku. Lili Mekol Kostner rođena je 4. avgusta 1986. godine.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker