na meti javnosti

ŠTA VI MISLITE O OVOJ IZJAVI? Autorka "Harija Potera" ZBOG JEDNE REČENICE ostala bez miliona fanova (ANKETA)

0

Džoana Ketlin Rouling već neko vreme bije bitku s obožavaocima njenih dela koji je smatraju transfobičnom, a sada se njihova rasprava rasplamtala

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Autorka serijala o Hariju Poteru oduvek se isticala borbom za prava pripadnika LGBT zajednice, protiv rasizma i zaštitom ugroženih grupa, pa su mnogi iznenađeni što trenutno na Tviteru bukti rat između nje i transrodnih osoba.


Sve je počelo kada je krajem prošle godine Dž. K. Rouling podržala Maju Forstejterm, ženu koja je dobila otkaz jer je na poslu koristila "uvredljiv i isključiv jezik" dok je govorila o transrodnim osobama.

 


Oblačite se kako hoćete. Nazivajte sebe kako hoćete. Spavajte sa svakom odraslom osobom s kojom hoćete. Živite život najbolje što možete u miru i bezbedno. Ali da oterate ženu s posla jer je rekla da postoji pol — napisala je tada spisateljica.


To je izazvalo veliki gnev njenih pratilaca i Roulingova je proglašena transfobičnom, a ovih dana rasprava se nastavila. Ona je, naime, na Tviteru podelila članak "Stvaranje jednakog društva posle pandemije kovida-19 za osobe koje imaju menstruaciju".

 

1 / 6 Foto: Profimedia


"Osobe koje imaju menstruaciju". Sigurna sam da je za te ljude postojala reč. Pomozite mi. Žune? Žine? Žone? — napisala je Džoan K. Rouling.


Korisnici društvene mreže Tviter smatraju ovu izjavu spisateljice uvredljivom, a mnogi idu tako daleko da nazivaju autorku Harija Potera transekskluzivnom radikalnom feministkinjom.


"Ja sam menstruaciju dobila kasno, u 21. godini. Znači li to da do tad nisam bila žena?", "Razočarala si me ovim stavom. Mrzim te" neki su komentara s kojima se Roulingova suočila. Svetski mediji javljaju da se u raspravu uključio i glumac Danijel Redklif, filmski Hari Poter, koji je poručio da su i transrodne žene žene.

 

 

 

makonda-tracker