prisetili se anegdota sa snimanja

Ekipa ponovo na okupu nakon 45 godina: Ovako danas izgledaju glumci kultnog filma Kum (FOTO)

0
Glumačka postava kultnog filma "Kum" okupila se nakon 45 godina na zatvaranju ovogodišnjeg Tribeka Film Festivala u Njujorku.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Reditelj Fransis Ford Kopola i glumci Al Paćino, Robert de Niro, Robert Duval, Džejms Kan, Dajan Kiton i Talija Šire okupili su se juče na događaju koji je organizovao Robert de Niro na svom festivalu.

 

Program je trajao gotovo devet sati, s obzirom na to da su prikazani prvi i drugi nastavak kultne trilogije, a postava se, osim rasprave o filmu, prisetila i pokojnog Branda i ponekih anegdota sa seta.

 

Osim Marlona Branda, izostao je i Džon Kazal, koji je glumio Fredoa, a preminuo još 1978. godine.

Kum je danas poznat kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Međutim, malo je falilo da nikada ne stigne do bioskopa i TV ekrana – i to jer je pravi ‘Kum’, Džozef Kolombo, učinio sve od sebe da zaustavi produkciju. Na kraju je producentima napravio ponudu koju nisu mogli odbiti...

 


Razgovori iz vremena kada je Kum bila samo obična priča o italijanskim mafijašima: Zvezde koje su odbile glavne uloge, a tako i priliku da uđu u istoriju

 

U ranim 70-im, pokret pod nazivom ‘Italian-American Civil Rights League’ je zahtevao od Paramounta da zaustavi snimanje filma. Umorni od gledanja kako Holivud prikazuje Italijani samo kao opake nasilnike i mafijaše, pokret je organizovao porteste u Njujorku i prikupio 500.000 dolara da ugase produkciju. Međutim, ovaj pokret nije imao ‘plemenite’ ciljeve kao što se na prvi pogled činilo. Osnovao ga je Džozef Kolombo, vođa mafijaške porodice Kolombo, jedne od zloglasnih pet porodica Njujorka jer mu je bilo dosta da ih vlada i policija maltretiraju. Kada je Kolombo čuo da se snima Kum, odlučio je da ovaj film ne bi trebalo niko da gleda. Možda je bio zabrinut zbog stereotipa, a možda samo nije želio dodatnu pažnju i reflektore uperene prema stvarnoj mafiji.

foto: Profimedia

Mafijaši su uskoro počeli uhoditi producenta Al Rudija, razbili su mu prozore na automobilu, i slali preteća pisma u kojima je pisalo da ‘će se nešto loše dogoditi ako ne zaustavi film’. Direktor Paramounta Robert Evans je primio prijeteći telefonski poziv u kojem mu je naređeno da ode iz grada, ili će u protivnome biti povređen i on i njegovo dete. Kancelarije Paramounta u Njujorku su dva puta morali biti evakuisano nakon što su primili telefonski poziv u kojem im je neko pretio bombom.

 

Zbog Marlona Branda, odbacili su LEGENDU: 5 stvari koje SIGURNO niste znali o filmu Kum

 

Paramount se odlučio za "sit-down" (termin koji se koristi za sastanak sa mafijom na kojem se rešavaju sporovi). Al Rudi se sreo Džozefom Kolombom u Park Sheraton Hotelu gde su razgovarali o tome šta da rade sa filmom. Začudo, Colombo je imao samo jedan zahtev. Snimanje se moglo nastaviti, ali samo ako se reč “mafija” izbaci iz filma iako se svakako u celom scenariju spomenula samo jednom. Rudi, znajući da reč nije ključna za film, odmah je prihvatio ovaj uslov.

makonda-tracker