kažu da je težak glumac

Životna priča Dastina Hofmana: Ljudi, nažalost, preksano shvate koliko je važno smejati se

1

Neki od antologijskih naslova iz njegove 50 godina duge filmske karijere su ‘Diplomac’, ‘Ponoćni kauboj’, ‘Mali veliki čovek’, ‘Kramer protiv Kramera’, ‘Kišni čovek’ i mnogi drugi, ali u Holivudu će u šali reći kako je Dastin poznatiji po hitovima koje nije snimio.

dastin hofman
dastin hofmanfoto: Profimedia

 

Lista filmova u kojima je odbio da glumi je podjednako impresivna kao ona u kojima smo imali priliku da ga gledamo. Problem je bio u tome da, kako objašnjava, nikad nije planirao postati zvezda. Kada je 1967. snimio kultnog ‘Diplomca’, teško da ga je itko mogao da ga nazove seks-simbolom, holivudskim lepotanom, ali imao je nešto privlačno u sebi, nešto dečački zgodno, a i taj glas, prenosi Stil.

 

Reditelji su odjednom počeli da ga primećuju i žele da rade s njim, ali odbio je skoro sve. Mislio je da nije pravi glumac za te uloge, želeo je da se vrati u pozorište. Dve godine kasnije, ipak se vratio filmu, snimio ‘Ponoćnog kauboja’ i dobio drugu nominaciju za Oskar. Ali odabirom ove uloge iznenadio je mnoge - nakon uglađenog Bendžamina Bredoka prerušio se u trećerazrednog varalicu i bogalja Enrika Retsa Rizoa. I, najgore od svega, Dastin koji je odjednom bio zvezda odlučio je da prihvati sporednu ulogu. Majk Nikols koji je režirao ‘Diplomca’ pitao se šta mu je bilo da nakon što mu je on pružio priliku života snimi ovo.

 

Nazvao me i rekao: “Zašto si pristao da glumiš ovog ružnog tipa? To je sporedna uloga”, a ja sam mu odgovorio: “Pa, sviđa mi se”. Počeo sam da glumim 12 godina pre nego što sam snimio ‘Diplomca’ koji me lansirao u zvezdanu orbitu. Nakon toga svakodnevno su mi slali scenarije. Pre toga nisam dobio ni jedan i zato sam odlučio da ih sve odbijem. Odbio sam mnoge uloge. To je još jedan od mojih demona. Odbio sam divne projekte. Želite li čistu? Na broju jedan je ‘The Touch’ Ingmara Bergmana, jer je moja prva supruga bila u drugom stanju i nismo želeli da ostavimo njenog ginekologa u Njujorku i tražimo novog u Švedskoj. Zapravo, oduvek sam odlično znao da racionalizujem stvari. Ali to je retko bila istina. Ako nešto ne želite da uradite, naći ćete milion izgovora. Drugi je ‘Bliski susreti treće vrste’. Stiven Spilberg kaže da sam ga odbio više puta nego ijedan drugi glumac. A onda smo napokon ‘Kuku’ radili zajedno. Morao sam jednom da pristanem i drago mi je što jesam. Odbio sam i onaj film o roblju, ljubavnu priču koju je radio Ričard Drajfus, i ‘Šindlerovu listu’. Hm, odbio sam i Felinija... Godinama kasnije sam se pitao zašto sam to uradio. Postoji razlog. Svaki je Felinijev film bio sinhronizovan i mislio sam da će to uticati na izvođenje. Rekao sam mu da ću mu platiti da to ne radi, ali je odbio. Volim Felinija, ali odbio sam ga. Uvek sam tražio razloge da nešto ne uradim. Nije to zato što sam lenj, nego zato što sam sam teško dopustio uspeh. Mislim da bih se prijatnije osećao da sam jedva preživljavao od glume, jer nikad nisam ni očekivao više. ‘Diplomca’ sam nazvao nesrećnim slučajem i godinama kasnije nastojao sam da umanjim taj uspeh - prisetio se Hofman koji je rođen 8. avgusta 1937. godine u Los Anđelesu u jevrejskoj porodici.

 

Majka Lilijan Gold bila je glumica i džez-pijanistkinja, a otac Hari radio je kao rekviziter u filmskom studiju u kojem je tačno na dan Dastinovog rođenja dobio otkaz. Pokrenuo je sopstveni posao, ali je ubrzo bankrotirao i zbog toga morao da proda svo pokućstvo.

 

- Često smo večerali korn flejks - prisetio se Dastin koji je lik Vilija Lomana iz filma ‘Smrt trgovačkog putnika’ temeljio na očevom karakteru. Mladi Dastin bio je talentovani muzičar i njegova majka Lilijan, koja se ubrzo ostavila glu-mačkih aspiracija kako bi odgajala sinove,želela je da nastavi da uči da svira klavir. I to klasiku, ali on je volio džez, upisao je taj smer, ali i brzo otkrio da nije dovoljno dobar kao što je mislio.

 

- Nisam bio talentovan za muziku. Nisam imao sluha - priznao je. Za razliku od dve godine starijeg brata Ronalda, koji je danas uspešan advokat, Hofman nije bio dobar učenik. Srednju školu u Los Anđelesu jedva je završio 1995., a s obzirom na to da su mu ocene bile loše, nije mogao da se upiše na Santa Monika koledž, gde je želeo da studira medicinu. Umesto toga, prijatelj mu je preporučio da upiše časove glume.

 

- Tamo ne možeš da padneš razred, kao da si na fizičkom, niko ne dobija jedinicu - prisetio se reči svog prijatelja. Upisao je glumu uprkos tome što su se mnogi protivili.

 

 

Nastavak na sledećoj strani

makonda-tracker