nije zaboravljen

TRAGEDIJA Robina Vilijamsa: Čovek, mit i zašto je toliko teško prihvatiti njegovu SMRT?

1

Znali smo ga kao stand-up komičara, kao nasmejanog glumca i šaljivog kolege. Međutim, on nije svoj život završio u skladu sa tim osobinama.

robin vilijams
robin vilijamsfoto: Profimedia

Prošle su skoro četiri godine od njegove smrti, a praznina i dalje postoji između Robina Vilijamsa - čoveka i Robina Vilijamsa - mita.

 

U različitim projektima ljudi su pokušavali da unesu svetlo u tu tamu, uključujući i dokumentarac "Robin Williams: Come Inside My Mind". Tu je, takođe, i veliko nasleđe ovog neprikosnovenog glumca koje je ostavio iza sebe.

 

Tu su bile one uobičajene priče: alkohol i droga, slom iz 2006. godine posle 20 godina treznog života i prikrivena tama u svim njegovim komedijama i filmskim izborima. Ali njegovo samoubistvo 11. avgusta 2014. godine jeste događaj koji je Vilijamsa pretvorilo u američki mit.

 

robin vilijams
robin vilijamsfoto: Profimedia

Kada je ova vest "iscurila" u javnost, počela su pitanja zašto se to desilo takvom glumcu. On je ranije pričao o depresiji ili se šalio o njoj, ali da li je pokazao da od nje pati i da u toj borbi gubi? Iza sebe ostavio je svoju ženu, Suzan Šnajder, i troje odrasle dece, Zaka, Zeldu i Kodija, iz svoja dva prethodna braka, kao i nebrojano mnogo prijatelja i kolega.

 

Tek godinu dana kasnije posle samoubistva, govorilo se o demenciji, Parkinsonovoj bolesti i vremenu kada je odlučio da sebi oduzme život vešanjem u svom domu u Kaliforniji.

 

Njegova supruga rekla je za magazin "People" da Robina nije ubila depresija. Priznala je tada da već dugo pokušava da otkrije šta je njenog supruga ubilo. Dodala je da je on bio svestan da gubi samog sebe i apsolutno ništa nije mogao povodom toga da uradi.

 

 

robin vilijams i suzan šnajder
robin vilijams i suzan šnajderfoto: Profimedia

Tek tada filmski kritičari podrobnije su analizirali i njegova filmska ostvarenja, koja su bila prepoznatljiva upravo po njegovim ulogama. Tu su, takođe, i njegovi javni nastupi, performansi, promocije, koje su uvek odisale njegovim smehom, šalama i vedrim raspoloženjem.

 

Američki glumac i reditelj Bili Kristal je za "E! News" rekao da je Vilijamsov mozak bio "muzej sa mnogo različitih soba".

Bila je soba igre, soba veselja, soba tišine, ali i soba tuge. Bila je prazna soba u kojoj se ništa nije dešavalo, koju bismo mi napunili smehom, likovima i prijatlejskim razgovorima."

Godinu dana nakon njegovog samoubistva, još uvek to nije izgledalo stvarno, posebno zbog filma "Noć u muzeju: Tajna grobnice", koji je izašao posthumno, ali i zbog komedije u kojoj je glumio oca Sare Mišel Gelar, koji se bavi marketingom, a i prosto svih njegovih uloga.


Robinov sin Zak neko vreme je u medijima govorio da se jako teško nosi sa činjenicom da nije oca dugo posetio, naročito što je iz tadašnje perspektive zaključio da je to očigledno bio period u kome je Robin bio jako usamljen.

 

Publika je, pored Robinovih kolega koje su u nekoliko navrata odavale počast ovom legendarnom čoveku, bila iznenađena ovim samoubistvom, iako je pomno ispratila borbe ovog komediografa sa ilegalnim supstancama sedamdesetih i osamdesetih godina.

 

 

robinova zvezda u holivudu
robinova zvezda u holivudufoto: Profimedia

U jednom svom intervjuu Vilijams je rekao da je alkoholisanje proces u kome pojedinac pokušava da popuni rupe i strah, ali da onda počne da razmišlja šta bi bilo dobro u ovom trenutku i odgovor nađe u rehabilitaciji.

 

Hteo sam da budem trezan i svestan zbog svoje dece. Nisam želeo da propustim bilo šta što bi oni radili ili rekli", rekao je Vilijams.

Tek posle njegove smrti bliski prijatelji počeli su da povezuju određene stvari u celinu. Robin Vilijams je oduvek jedan delić sebe čuvao od svog ostalog sveta, koji se pak mogao videti. Međutim, niko nije želeo da pogađa šta je on krio.

 

Vilijams je svojevremeno govorio da on nikad sebe nije smatrao morbidnom osobom ili osobom koja previše razmišlja o smrti, čak i kada bude u alkoholisanom stanju. I tada glumac je na sve potencijalne misli koje bi se javljale odgovarao nekim svojim novim i drugačijim mislima. Insistirao je da se nalazi na dobrom mestu, da kritike koje su nekad imale tu moć da mu poremete karijeru više nemaju uticaja na njega.

 

Mnogi su osećali da glumac možda i ima psihičke probleme, ali niko nije želeo da se meša, čak i kada je imao problema da zapamti svoje rečenice u filmu "Noć u muzeju". Žalio se tada da ne zna više kako da bude duhovit.

 

Blizak prijatelj nakon glumčevog samoubistva rekao je da ga poslednjih dana nije video toliko uplašenog. Tu više nije bilo tog stand-up komičara.

 

 

makonda-tracker