impresivno

Ima 170 soba, 4 puta je veća od Bakingemske palate: Ovo je najveća vila na svetu, a njena vlasnica kaže - kuća za petoro

0

U njoj živi nekadašnja novinarka, koja se udala za njegovo kraljevsko visočanstvo, Samardžitsin Gaekvada.

foto: Shutterstock / Arpan Bhatia
foto: Shutterstock / Arpan Bhatia

Ako ste nekada pomislili kako se britanska kraljevska porodica baškari u ogromnoj palati na preko 77.000 kvadratnih metara, šta biste rekli ako biste čuli da to nije ništa naspram čuvene palata Lakšmi Vilas koja je čak 4 puta veća od nje.

 

Stručnjaci smatraju da je ovo najveći privatni stan izgrađen do 1890. godine i četiri puta veći od Bakingemske palate. Ova velelepna vila ima preko 170 soba, a izgradio ju je Maharadža Saiadžirao Gaekvad III.

 

U vili trenutno živi Radharadža Gaekvad, koja je rođena 19. jula 1978. godine, a čiji se otac, dr Randžitsin Džhala, odrekao kraljevske titule oblasti Barode da bi postao službenik IAS-a.

Ova porodica nekaada je vladala i bila poštovana od strane lokalnog stanovništva, a trenutno je predvodi njegovo kraljevsko visočanstvo Samardžitsin Gaekvad, koji je oženjen sa Radhikaradže.

 

U vreme izgradnje imala je najsavremenije pogodnosti kao što su liftovi, a unutrašnjost podseća na veliku evropsku seosku kuću. Palata takođe ima teren za golf.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxurious (@luxuriousbymm)

Kompleks palate zauzima preko 500 hektara i u njemu se nalazi niz zgrada, palata Moti Bagh i zgrada muzeja Maharaja Fateh Sing.

 

1930-ih Maharaja Pratapsinh je napravio golf teren za svoje goste iz Evrope. Tokom 1990-ih, Pratapsinhov unuk Samarjitsinh, bivši trofejni igrač kriketa Ranji, renovirao je teren i otvorio ga za javnost.

 

Njegova vlasnica, Radhikaraža je strastvena čitateljka i pisac, a magistrirala je indijsku istoriju na Lejdi Šri Ram koledžu, Univerziteta u Delhiju. Pre udaje za Maharadžu Samarjitsinh Gaekvada 2002. godine, radila je kao novinarka. Njen muž preuzeo je krunu Baroda na tradicionalnoj ceremoniji u palati Lakmi Vilas 2012. godine

Komisija za projektovanje palate Lukšmi Villas pripala je Mantu, poznatom arhitekti svog vremena. Koliko je ovo bio težak zadatak govori činjenica da se on mučio sa napadima depresije i paranoje.

 

Usred svog najambicioznijeg zadatka, on se uverio da su njegovi proračuni pogrešni i da će se zgrada srušiti. Umro je u 41. godini, najverovatnije sopstvenom rukom, a zadatak dovršavanja palate izvršio je Robert Felouz Čisholm.

 

Lukšmi vila je najveća vila na svetu
Lukšmi vila je najveća vila na svetu foto: Shutterstock / Profimedia

Zgrada je, kako svedoči njen sadašnji vlasnik Samarjitsinh, čvrsta kao kamen, ali njeno održavanje predstavlja veliki izazov. 

 

Delovi palate su danas otvoreniza javnost. Iz godine u godinu broj posetilaca se povećava sve više i više, a u protekloj ih je bilo više od 100.000 godišnje.

 

Bonus video:

Zavirite u vilu Ražnatovića

 

makonda-tracker