Đorđe Marjanović: Morsko utočište opremljeno sećanjima

6
Sa istim žarom kao i pre tri decenije, kada je tek kupio kamenu dvospratnicu u Bokokotorskom zalivu, muzička legenda Đorđe Marjanović i danas odlazi u mesto Prčanj u kojem provodi mirne dane evocirajući uspomene na vreme slave i velikih koncerata, a vrata svog
Đorđe Marjanović
Đorđe Marjanović

Kada je pre gotovo trideset godina kupio kuću u Prčanju, velikan domaće muzičke scene Đorđe Marjanović sa svojom suprugom Eli je u ovom prelepom primorskom mestu svio svoj drugi dom. Budući da su im deca - Natalija, Nevena i Marko - tada još bila mala, u njihovo odrastanje bili su protkani prolećni i letnji odmori na moru. Velelepna dvospratnica, sva u kamenu, smeštena na samoj obali sa prostranom pontom za kupanje i bajkovito uređenim dvorištem, bila je kao stvorena za porodicu muzičke zvezde koju je publika u nekadašnjoj Jugoslaviji i Rusiji doslovce obožavala. Iako je od iznenadnog prestanka njegove karijere prošlo devtnaest godina, u kojima je bolest zadesila najpre Đorđa a potom i njegovu voljenu suprugu Eli i poremetila im tradicionalne odmore u Prčanju, i danas ih najviše raduju dolasci u ovaj prelepi ambijent.

- Kada sam prvi put ugledao kuću, bio sam oduševljen njenim izgledom i pozicijom. Priroda koja je okružuje pravi je ovozemaljski raj. Fascinirala su me brda kojima je obavijen zaliv, more i neki poseban mir koji samo ovde osećam. Kada smo kupili kuću, za mene i moju porodicu ona nije bila samo letnjikovac, već naša oaza u koju smo povremeno dolazili tokom cele godine. Moja deca su obožavala ovo mesto, a Eli i ja smo se potpuno saživeli sa njim. Pošto je kuća bila veoma stara i između spratova nije imala ploče, već prve godine smo renovirali kompletnu unutrašnjost. Kako smo je tada uredili, tako izgleda i danas - polako i sa setom govori veliki milord.

Impozantna primorska građevina, kojoj se slučajni prolaznici neizostavno dive, stara je dva veka i klesana je od kamena pa se, kao i većina fasada uz more, nalazi pod zaštitom Uneska. Teške godine koje su iza Đorđa ostavile su traga i na kući.

- Mnoge okolnosti uticale su na to da ona danas više ne bude onako sjajna kao nekada. Prošlo je mnogo godina, i mnogo toga se promenilo. Ovo je velika kuća koja zahteva da neko stalno u njoj boravi. Moja Eli, koja je već nekoliko godina sprečena da dolazi ovde, i ja ne možemo da je održavamo kao nekad, a naša deca su već odrasli ljudi koji imaju svoje porodice, pa i za njih ova kuća više nije ono što je nekad bila. S godinama je i ona oronula, ali za mene je i dalje jednako lepa. Za svaki njen kamen veoma sam vezan, a svaki kutak u njoj prepun je uspomena. Zato mi je žao što nisam u mogućnosti da je ponovo renoviram - iskreno govori vrhunski pevač.

Prizemlje, u koje se ulazi gotovo sa ponte, podseća na konobu i idealna je prostorija za rashlađivanje u vrelim danima. Tu su smešteni prostrani dnevni boravak, kuhinja i mala soba za popodnevni odmor, u kojoj Đorđe čuva brojne poklone svojih vernih đokista. Iz hodnika koji od kuhinje vodi na sprat, izlazi se u bajkovito opremljeno dvorište, sa svih strana opasano bujnom vegetacijom. Tu se, za baštenskim stolom, Đorđe najčešće druži sa komšijama i prijateljima.

- U dvorištu je veoma prijatno i zato uveče najradije u njemu provodim vreme. U Prčnju me posećuju dragi prijatelji i kolege, pa čak i nekadašnji obožavaoci sa kojima se uz zakusku, piće i pesmu družim u svojoj divnoj bašti. Društvo nam prave ptice i domaće mačke - kaže Đorđe kojeg turisti i danas, dok prelazi ulicu, zaustavljaju pred kućom kako bi se fotografisali sa njim za uspomenu.

Njegovi đokisti posebno su pažljivi, jer neprekidno pokazuju da ga nisu zaboravili. Donose mu suvenire, cveće, albume sa isečcima iz novina, a Đorđe se tome uvek obraduje i sve te sitnice čuva.

- Prošle godine grupa mojih obožavalaca iz dalekog Kazanja doputovala je u Prčanj da me poseti. Pošto su u Beogradu, gde su prvo doputovali, saznali da sam na moru, bez problema su se uputili ovamo. Njihov gest me je silno obradovao, pa sam ih zadržao nekoliko dana u gostima. Divno smo se družili, a poklone koje su mi darovali čuvam u vitrini kao sećanje na njih.

Dah blistave karijere Đorđa Marjanovića oseća se na svakom zidu ovog morskog zdanja. Iznad strmih stepenica koje vode na sprat smeštena je reljefna mapa Boke Kotorske koju su pre više od dvadeset godina izradili njegovi obožavaoci. A na prvom spratu nalaze se dve velike sobe, kupatilo, prostrani dnevni boravak i mala trpezarija sa garniturom za popodnevno kafenisanje, kutak u kojem Đorđe voli da provodi vreme. Starinski nameštaj i detalji koji ulepšavaju enterijer ostavljaju utisak kao da je u ovim prostorijama vreme stalo. Sa balkona sa kojeg stepenište vodi u predsoblje na poslednjem spratu, kroz cvetove božanstvene bogumile, pogled puca na brda i more. Svojevremeno je Đorđe na tom mestu meditirao jer su mu u smiraj dana miris mora i obližnje murve umirivali i odmarali sva čula. Danas retko boravi na ovom balkonu, jer mu je mnogo napornije nego nekad da se do njega popne.

Da se u ovom svojevrsnom zamku ne bi osećao usamljeno, sa Đorđem na moru je uvek njegov prijatelj Bratislav Živković, sa kojim je odrastao u rodnom Kučevu i koji mu danas svakodnevno pomaže. Kada nema gostiju, njih dvojica pronalaze razne zanimacije, od pecanja do kuvanja.

- Obožavam more i gotovo svakog dana se kupam. Pošto je sunce u popodnevnim časovima jako, tada odmaram uz neku knjigu ili muziku, a predveče kada se gotovo niko ne kupa ulazim u vodu da se rashladim i da otplivam jednu turu. Kada Bratislav peca, pridružim mu se i brojim mu ulov, a neretko odlazimo i u Stari grad da prošetamo pored rive - priča Đorđe koji ne propušta da pomene svoje unuke Anu, Teu, Mašu i najmlađeg Đorđa, na koje je ponosan.

Dve najstarije unuke kao male su sa dedom naučile i da plivaju u Prčanju, mlađa Maša povremeno ovde letuje, ali niko za kuću nije toliko vezan koliko njihov deka. I danas Đorđe najviše voli da, uz zvuke muzike sa svojih ploča, popodne odmara u maloj sobi u prizemlju na čijim zidovima se nalaze šeširići iz raznih gradova koje su mu đokisti donosili i ruske ikone, uz koje se oseća zaštićeno.

- One su mi najdraži pokloni, jer su za nekadašnje vlasnike koji su mi ih poklanjali bile prave svetinje. U vreme komunizma u Rusiji bile su zabranjene, pa su pojedinci svoje ikone sakrivali u kući kao nešto najvrednije što imaju. Kasnije, kada sam u odlazio na koncerte u tu toplu zemlju, meni su ih poklanjali u želji da baš ja imam ono što im mnogo znači. Zato ja pustim svoju muziku, posmatram drage predmete, i ta atmosfera me podseti na prošla, lepa vremena - zaključuje muzička legenda.

Danka Grubačić

Tekst je objavljen u 151. broju magazina Story, 12. avgusta 2008. godine.

makonda-tracker