budite oprezni

Pevač je preminuo od ove opake bolesti: Tumor pankreasa se razvija neprimetno — obratite pažnju na OVE simptome

0

Nakon duge i teške bolesti, narodni pevač Marinko Rokvić je u 68. godini izgubio borbu sa karcinomom pankreasa.

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

Kancer je oboljenje koje se razvija mesecima, tako da se često njegovi simptomi ne primete u ranim periodima razvoja, tako da se on nekada razvija pre nego što se uspostavi dijagnoza. 

 

Simptomi su nespecifični, te tako može doći da se karcinom širi na druge organe i daje metastaze. Klinička slika i to da li će se u ranim periodima otkriti zavisi od toga na kom delu pankreasa se on razvija. Ukoliko se oboljenje javi u glavi pankreasa, lakše se uspostavlja dijagnoza i šanse za oporavak su veće.

 

 

Ako se karcinom nađe u telu ili repu pankreasa situacija je dosta otežavajuća za oporavak. 

 

Neki od karakterističnih simptoma su: svrab kože, bolovi, urin je tamne boje, svetla stolica, povraćanje, gubitak telesne mase, preobojenost kože i sluzokože...

 

Ukoliko se jave neki od ovih simptoma, pristupa se laboratoriskim analizama, ultrazvuku stomaka, skenerima, rade se tumor markeri, pregled krvnih sudova abdomena, magnetna rezonanca... Ako se ustanovi prisustvo malignog tumora, dalji korak je lečenje.

 

Ako od toga koliko je pankreas zahvaćen tumorom, radi se radikalna ili palijativna operacija. Ukoliko se radi radikalna operacija uglavno se otklanja celi tumor, ali ukoliko dođe do palijativne operacije najčešće se otklanja samo deo gde je tumor i sl.  

 

Ovo je duga i kompleksna hirurška intervencija. 

 

Podsetimo da su se povodom Marinkove smrti oglasili njegovi bližnji:

 

— S velikom tugom obaveštavamo javnost da je naš voljeni suprug, brat, otac i deda Marinko Rokvić, preminuo jutros nakon teške borbe sa kancerom pankreasa. Porodica u ovom neizmerno teškom trenutku moli da poštujete njenu privatnost. Detalji o datumu održavanja sahrane biće naknadno objavljeni - saopštila je porodica Rokvić.

 

 

makonda-tracker