do najsitnijih detalja

Ujedinjeno Kraljevstvo šokirano: Otkriveno od čega će umreti kraljica Elizabeta II i kako će izgledati dani posle njene smrti (FOTO)

1

Svi su uvereni da će i Elizabeta, baš poput Kraljice Majke, preminuti od kratke bolesti

 

foto: Profimedia

 

Ako ona umre u inostranstvu, kraljevska flota prevešće je u kovčegu, ako je smrt zadesi u Norfolku, gde su sahranjeni kraljevi Džordž V i Džordž VI, nakon dan ili dva automobilom će biti prevezena u London. Ali ako se smrt dogodi u Balmoralu, gde svake godine provodi tri meseca, poštovaće se škotski običaji. Prvo će njeno telo biti u palati Holirudhaus, potom će biti prevezeno u katedralu, a zatim će vozom proći celu zemlju.

 

Ipak, u svim mogućim scenarijima telo preminule kraljice na kraju će poslednji put biti dovedeno u Bakingamsku palatu. Duž cele zemlje zastave će biti spuštene, a zvona na crkvama će zvoniti. Kako i sami Britanci kažu, "show must go on", pa će se tako posao izmešati s tugom. Devet dana pre same sahrane sve će biti podređeno finalnim pripremama onoga što već godinama redovno vežbaju.

 

Vojnici će šetati uhodanim putovima, molitve će se uvežbavati, dvorana u Vestminsterskoj palati biće zaključana kako bi se očistila te u njoj postavilo 1500 metara tepiha. Odabraće se desetorica muškaraca koji će sate provesti vežbajući nošenje izuzetno teškog kovčega.

 

Kejt Midlton i princ Vilijam zanemeli od sreće: Kraljevski par čeka blizance, kraljica Elizabeta ne može da sakrije radost

 

Dan nakon smrti zastava će se ponovno podignuti, a Čarls će biti proglašen za kralja. Nakon sedmominutnog ispaljivanja topa iz Hajd Parka, čime se salutira novom kralju, te proglašavanja u Sejnt Džejmsku, kralj Čarls krenuće na turneju celom zemljom, a u Bakingemsku palatu će se vratiti tik pre sahrane kako bi dočekao sve zvanice koje će iz celog sveta pristići u London.

 

Četiri dana pre sahrane kovčeg će se odneti u Vestminstersku dvoranu i tamo će stajati do samog kraja. Služba će krenuti od Bakinganske palate, a vrlo je verovatno da će u njoj učestovati i njeni psi. Samo dan pre sahrane drago kamenje biće skinuto s kovčega kako bi se očistilo i cela će zemlja biti u poslednjoj pripremi za najtužniji dan. Berze se neće ni otvarati, a u 9 sati ujutro zvono na Big Benu biće prekriveno kožnom presvlakom te će zvoniti prigušenim tonovima.

 

foto: Profimedia

 

Kada dva sata kasnije kovčeg stigne do Vestminsterske opatije, u celoj će zemlji zavladati tišina, a tokom obreda kamere neće snimati članove kraljevske porodice. Povorka će potom krenuti do 37 kilometara udaljenog dvorca Vindzor, u kojem su sahranjeni svi članovi britanskih vladara. Od svoje majke, već proglašeni kralj Čarls oprostiće se grumenom crvene zemlje, koji će uzeti iz srebrne posude, i posipati po njenom kovčegu.

 

makonda-tracker