super je znati

Kako pripremiti muškatle za zimu? Cvećar dao savete za orezivanje i održavanje uz koje će u proleće rasti kao lude

0

Muškatle su vrlo osetljive, važno je da ih ne uhvati mraz

SAVETI ZA ODRŽAVANJE MUŠKATLI PREKO ZIME
SAVETI ZA ODRŽAVANJE MUŠKATLI PREKO ZIME foto: Shutterstock / Nenad Aksic

Ljubitelji muškatli sada već lagano treba da razmišljaju o tome šta će da rade sa cvećem kad temperatura padne ispod nule. One su vrlo osetljive i zbog toga je bitno da ih na vreme sklonite na mesto na kom sigurno neće biti mraza.

 

Najbolje je da temperatura prostorije u kojoj će muškatle zimovati bude od 7 do 15 stepeni, mada neće ih uništiti ni ako je temperatura nekoliko stepeni niža sve dok nije ispod nule. 

 

Iskusni cvećari dele na Internetu razne savete koji pomažu ljudima da se dobro brinu o svom cveću, a evo šta treba uraditi s muškatlama ako želite da prezime.

Najvažnije je dakle da budu u prostoriji koja ne mrzne. Takođe, moraju da imaju dovoljno svetla, ali je potrebno i povremeno ih po malo zaliti. Sledeći važan korak je orezivanje muškatli. 

 

Ako imate mesta možete ih bez orezivanja uneti u prostoriju. Ako pak nemate mesta orežite grane muškatle na dužinu od 10 do 15 cm. Najvažnije je sačuvati koren i na početku nove sezone zameniti kompletno zemlju, jer je prethodna potpuno iskorišćena. 

MUŠKATLE TREBA ČUVATI U PROSTORIJI KOJA NE MRZNE
MUŠKATLE TREBA ČUVATI U PROSTORIJI KOJA NE MRZNE foto: Shutterstock/Pelargonium

Suvo lišće uklonite, osušiće se i ostatak kad biljka uđe u zimski san. Tad joj je potrebno minimun uslova za preživljavanje, malo svetlosti i malo vode. Biljka ne voli toplo, ako je držite u kući gledajte da to bude u nekoj prostoriji koja nije topla. 

 

Korisno je i da tokom zime jednom mesečno u fajtalicu stavimo malo vode i pofajtamo listove, jer će se tako biljka održati. Biljku nikako ne treba u tom periodu prehranjivati. 

 

S prvim prolećnim danima iznesite biljke na mesto gde ima svetlosti, grane koje su ostale, zagrebite noktom ako ispod kore ima zeleni sokovi ta grana je živa. Ako je suva uklonite je. Isecite je i ostavite da tu izbije nova grana. Važno je samo da je koren živ.

 

Tad im zamenite zemlju, stavite prihranu, zalivajte redovno i za svega dve nedelje biće bujne i lepe i počastiće vas prelepim cvetovima u kojima ćete uživati sve do novembra. 

 

makonda-tracker