znanje je ključ uspeha

Cvećarka otkrila tajnu! Kako da održavate muškatle u septembru da vam cvetaju i budu bujne sve do prvog snega?

1

Savet stručnjaka će vam pomoći da im maksimalno produžite rok trajanja 

SAVETI ZA ODRŽAVANJE MUŠKATLI TOKOM JESENI
SAVETI ZA ODRŽAVANJE MUŠKATLI TOKOM JESENI foto: Shutterstock / si saber L

S prvim prolećnim danima domaćice sade cveće koje krasi dvorišta, balkone, terase i kad dođe jesen teško im je da se oproste od lepotica poput muškatli, diplandenija, petunija, sulfinija i njima sličnih.

 

Ipak, njihov vegetativni period se bliži kraju i važno je da im u poslednjim mesecima date adekvatnu negu, prihranu, smanjite zalivanje, kako bi koren što duže ostao zdrav i kako bi biljka sve do prvih snegova mogla da cveta.

 

Jasmina Jerotijević, dugogodišnja cvećarka ispričala je šta treba uraditi sa muškatlama kako bi bile zdrave i bujne skoro do kraja novembra. 

Za muškatle je važno da dobiju određene minerale kako bi ostale zelene i kako ne bi počele da žute i suše se. Kako krenu dani sa manje sunca potrebno je prilagoditi količinu vlage koja im se daje – kaže ona.

 

Ključna stvar u tom periodu je dati im adekvatnu prihranu.

 

Muškatlama je krajem sezone potrebna posebna vrsta prihrane. One se moraju bar 3 puta nedeljno zalivati prihranom koja je bogata kalijumom, azotom i fosforom – napominje Jasmina.

 

MUŠKATLAMA JE TOKOM JESENI POTREBNA POSEBNA NEGA
MUŠKATLAMA JE TOKOM JESENI POTREBNA POSEBNA NEGA foto: Lapa Smile, Shutterstock

Ovi minerali im daju snagu da održe zdravo stablo, list i da cvetaju. Biljke će vam biti zahvalne što brinete o njima i zauzvrat će vam dati mnogo lepih cvetova u kojima ćete moći da uživate sve dok napolju temperature ne odu u minus. 

 

Tada je važno orezati ih, prirpemiti za zimu i ostaviti u prostoriju koja ne mrzne. Povremeno, bar jednom mesečno ih zalijte i čekajte da otopli, a tada će već prvi pupoljci dati znak da je vreme da ih ponovo iznesete napolje kako bi otopočele svoj novi vegetativni period. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Najava metereologa za jesen 

 

makonda-tracker