praktično & korisno

Za uredno složen pek-papir koji staje u svaki pleh ne treba mnogo – 3 viralna trika sa Instagrama koja su zaludela svet!

0

Papir za pečenje nezaobilazan je saveznik svake domaćice i svakog domaćina u kuhinji.

Uz pomoć tri jednostavna trika uredno složite pek papir
Uz pomoć tri jednostavna trika uredno složite pek papirfoto: Instagram / Printscreen / laracarsi

Bez obzira na to da li pripremate kolače, hleb ili pečete povrće, pek papir sprečava da se hrana zalepi za pleh i olakšava čišćenje posle kuvanja.

 

Njegova ključna prednost je što omogućava ravnomerno pečenje, dok blokira nepotrebno dodavanje masnoće i pomaže u očuvanju teksture i ukusa hrane.

 

Međutim, iako je izuzetno praktičan, mnogima pravi problem kada dođe trenutak da se pažljivo postavi na dno pleha.

 

Papir za pečenje je često tvrdoglav – ili je prevelik, pa štrči sa strane, ili ne pokriva u potpunosti dno pleha, što može izazvati nervozu kod onih koji teže savršenstvu u kuhinji.

 

Iako naizgled jednostavan zadatak, savršeno postavljanje pek papira ponekad deluje kao nemoguća misija. Viškovi koji štrče, nabori koji prkose našim pokušajima da ih izravnamo ili rubovi koji jednostavno odbijaju da ostanu na svom mestu, mogu značajno usporiti proces.

 

Rešenje za ovaj problem drugačije je za različite oblike plehova, a mi vam u nastavku predstavljamo ultimativna 3 trika koja će vam garantovano olakšati poslove u kuhinji.

 

Izbegnite nevolje izazvane prljavim plehom
Izbegnite nevolje izazvane prljavim plehomfoto: Vsevolod Belousov / Panthermedia / Profimedia

1.  Kalup za mafine

 

Veliki papir za pečenje isecite na više manjih četvrtastih delova. Zatim svaki od tih delova zasecite po dijagonalama ka centru, ali nemojte iseći do kraja. Tako zasečen kvadrat papira ubacite u kalup i utisnite ga odozgo. Na ovaj jednostavan način dobićete po kvadratić papira koji savršeno odgovara svakom kalupu za mafin.

 

2. Okrugli pleh

 

Papir za pečenje ispresavijajte u oblik trougla, nešto kao kada pravite papirne "aviončiće", pa makazama odstranite vrh koji štrči. Kada raširite ovako isečen papir, videćete da savršeno odgovara obliku i veličini vašeg pleha. Za stranice izmerite rolnu i isecite visinu koja odgovara ivicama pleha. Kako bi papir nepomično stajao na ivicama, premažite ga uljem ili jednostavno nakvasite vodom.

 

3. Četvrtasti pleh

 

Papirom obuhvatite pleh spolja i počnite da ga savijate kao kada uvijate poklon u ukrasni papir. Tako oblikovan papir odvojite od spoljnih ivica pleha i ubacite ga unutar pleha kojem će perfektno odgovarati.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine

 

makonda-tracker