korisno

Kako u očistiti klima uređaj kod kuće? Uštedite 5.000 dinara uz savete i uputstvo KORAK PO KORAK

0

U klima uređajima se nakupljaju bakterije, virusi, grinje i druge nečistoće, pa se savetuje da se čisti minimum dva puta godišnje

KORAK PO KORAK ČIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA
KORAK PO KORAK ČIŠĆENJE KLIMA UREĐAJA foto: Shutterstock / New Africa

Klima uređaj je neophodan tokom toplih letnjih dana kako bi naši domovi ostali rashlađeni i prijatni za boravak, naročito u onim daniuma kada spoljne temperature prelaze 30 podeok Celzijusove skale.

 

Čišćenje klima uređaja je od vitalnog značaja za održavanje njegove efikasnosti i dugovečnosti. Redovno čišćenje filtera za vazduh i održavanje uređaja mogu pomoći takođe i u očuvanju našeg zdravlja, jer prljavi klima uređaji mogu da izazovu alergije, gušenje i da ozbiljno naruše imunitet.

 

Upravo zbog toga vam donosimo vodič korak po korak o tome kako da očistite svoj klima uređaj, uključujući njegov filter, savete o održavanju spoljašnje jedinice i druge važne savete.

Uvod u čišćenje klima uređaja


Čist klima uređaj osigurava da jedinica pravilno funkcioniše, smanjuje potrošnju energije i produžava njen životni vek. Ovaj vodič će pružiti savete za održavanje klima uređaja i uobičajene greške koje treba izbegavati tokom procesa čišćenja.

 

Čišćenje korak po korak

 

Proces čišćenja klima uređaja uključuje nekoliko koraka. Ova kontrolna lista za održavanje AC uključuje čišćenje filtera za vazduh i najbolji način da pristupite održavanju zavojnica, motora ventilatora i lopatica ventilatora.

 

Uverite se da ste isključili napajanje jedinice pre nego što započnete proces čišćenja da biste izbegli bilo kakve rizike po zdravlje i život.

ČIŠĆENJE KLIME KORAK PO KORAK
ČIŠĆENJE KLIME KORAK PO KORAKfoto: Shutterstock / Elizaveta Galitckaia

Važno je napomenuti da iako možete da obavljate mnoge od ovih zadataka, uvek je najbolje da pozovete obučenog servisera koji će obavljati redovno održavanje vaše jedinice za klimatizaciju, što vam može uštedeti novac na duge staze.

 

Ukoliko se pak odlučite da to uradite sami pratiti ove korake 

 

Nakon što ste ga isključili iz struje otvorite poklopac i izvadite filter koji treba da operete mlakom vodom. U slučaju da je filter mnogo prljav dodajte i deterdžent. Ove filtere čistite što češće, bar dva puta mesečno.

 

Sledeći korak je čišćenje unutrašnjosti. Zaštitite zid pa unutrašnjost isprkajte sredstvom za čišćenje klima uređaja. Pre upotrebe pažljivo pročitajte upustvo za upotrebu sredstava i pridržite se toga, pošto se radi o hemijskoj mešavini koja može da izazove koroziju.

VAŽNO JE DA KLIMA BUDE ČISTA
VAŽNO JE DA KLIMA BUDE ČISTAfoto: Shutterstock / M-Production

Pažljivo nanesete sredstvo za čišćenje klima uređaja na isparivač i na ventilator tako da tečnost ne dođe u dodir sa eletronikom. Ostavite nanešenu tečnost barem 10-20 minuta na površini, a nakon toga pažljivo operite sa vodom koju je najbolje naneti sa prskalicom.

 

Isti postupak je potrebno ponoviti i za spoljašnju jedinicu.

 

Vodite računa na električne delove i senzore, u suprtonom rizikujete da oštete uređaj. 

 

Ako je uređaj sa spoljne samo vratite osušene filtere i klima je spremna za rad. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Pogrešno korišćenje klime može da ugrozi zdravlje

 

makonda-tracker