neće ostati ni trunka

I najupornije fleke nestaju za tili čas: Super saveti za čišćenje BELIH PLASTIČNIH STOLICA + trik da dugo ostanu čiste

0

Prvi topli dani mame nas da uživamo u prirodi, a ako imate dvorište sada je vreme da iznesete baštenski nameštaj, ali pre toga ga treba dobro oprati. 

foto: Shutterstock / Ragnarock
foto: Shutterstock / Ragnarock

Gotovo svaka kuća u dvorištu ima onaj jedan omiljeni plastični sto i stolice, nekada su bile najčešće bele, koje služe za uživanje u prirodi, suncu i cvrkutu ptica.

 

Prednosti plastičnih stolica i nameštaja na otvorenom su mnoge. Ova vrsta nameštaja je jeftinija od drugih, izdržljive su kad su razni vremenski uslovi u pitanju, lagan je i lako prenosiv.

 

Ipak, nekada ga nije baš lako održavati, naročito ako je u pitanju bela boja. Bele plastične stolice se vrlo brzo zaprljaju i zaprljaju od kiše, prašine i drugih nečistoća, pa je važno redovno ih čistiti.

 


Koliko često čistiti bele plastične stolice?


Mrlje od trave, blata, hrane, soka drveća ili ptičjeg izmeta treba očistiti što je pre moguće. Temeljno čišćenje na početku sezone je obavezno, ali i održavanje nakon toga. Takođe, uvek dobro očistite stolice pre nego što ih odložite za zimu.

 

Šta vam treba za čišćenje belih plastičnih stolica?

 

  • Crevo za polivanje
  • Sunđer
  • Najlonska četka sa mekim vlaknima
  • Peškiri od mikrovlakana
  • Gumene rukavice
  • Flašica sa rasprskivačem
  • Prašak za pecivo
  • Tečnost za sudove
  • Višenamensko sredstvo za čišćenje
  • Izbeljivač na bazi kiseonika
  • Destilovano belo sirće

 

BELE PLASTIČNE STOLICE SU UKRAS SVAKOG DVORIŠTA
BELE PLASTIČNE STOLICE SU UKRAS SVAKOG DVORIŠTAfoto: Shutterstock / Yousefsh


Uputstvo za čišćenje belih plastičnih stolica 

 

Stolice stavite na čistu podlogu, najbolje beton. Pripremite baštensko crevo i sve ostale stvari koje će vam biti potrebne za čišćenje. 

 

Zatim napravite rastvor za čišćenje


Postoji nekoliko rešenja za čišćenje koja dobro funkcionišu za bele plastične stolice. Izaberite onaj za koji smatrate da je najbolji.

 

Pomešajte rastvor od 25 procenata vode i 75 procenata destilovanog belog sirćeta u boci sa raspršivačem. Nanesite na područja sa buđi i nečistoćom i sačekajte oko 10 minuta pre nego što krenete da ribate.

Rešenja za čišćenje:

 

  • Sipajte jedan galon mlake vode u kantu i dodajte jednu četvrtinu šolje tečnosti za pranje sudova. Dobro promešajte da se sapun rasprši.
  • Pomešajte jedan galon mlake vode sa pola šolje sode bikarbone i dobro promešajte.
  • Dodajte jednu četvrtinu šolje višenamenskog sredstva za čišćenje u jedan galon mlake vode.

 

Operite i isperite stolice


Operite stolice od vrha prema dole da biste uhvatili kapljice prljave vode pomoću sunđera ili najlonske četke sa mekim vlaknima. Za mrlje, pospite malo suve sode bikarbone po sunđeru ili četkici koja će delovati kao blagi abraziv koji pomaže u uklanjanju mrlja.

 

Kada su stolice očišćene od prljavštine i ostataka, dobro isperite baštenskim crevom. Ako su stolice čiste i bele, osušite ih peškirom od mikrovlakana ili ih stavite na sunce da se osuše na vazduhu. Ako su i dalje prljave, pređite na sledeći korak.

SUPER SAVETI ZA ČIŠĆENJE BELIH STOLICA OD PLASTIKE
SUPER SAVETI ZA ČIŠĆENJE BELIH STOLICA OD PLASTIKE foto: Shutterstock / daphnusia images

Savet


Nemojte koristiti bilo koju vrstu abrazivnog sredstva za čišćenje kada čistite bele ili obojene plastične stolice. Peskava sredstva za čišćenje ili grubi jastučići za ribanje će izgrebati plastiku i takao ćete ih uništiti.

 

Pomešajte rastvor za izbeljivanje kiseonikom da biste izbelili prljave i umrljane stolice


Ako stolice i dalje izgledaju prljavo i umrljano, potreban je rastvor izbeljivača na bazi kiseonika. Kiseonički izbeljivač je sporo delujuće, nežno sredstvo za izbeljivanje koje uklanja mrlje i osvetljava plastiku. Deluje sporije od hlornog izbeljivača, manje je korozivan i štetan za plastiku i ekološki je prihvatljiviji. Izbeljivač kiseonika i vodeni rastvor neće oštetiti travu ili biljke dok čistite.

U zavisnosti od toga koliko su vaše bele stolice prljave, pomešajte 4 l mlake vode sa pola do jedne šolje izbeljivača kiseonika u prahu u kanti. Dobro promešajte da se prah promeša i rastvori.

 

Nanesite rastvor za izbeljivanje kiseonikom


Nosite gumene rukavice, koristite sunđer ili najlonsku četku sa mekim vlaknima da nanesete rastvor za izbeljivanje kiseonika. 

 

Ostavite da stoji najmanje 15 minuta kako biste pomogli izbeljivanju plastike.

 

Isperite i osušite

TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE BELIH PLASTIČNIH STOLICA
TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE BELIH PLASTIČNIH STOLICAfoto: Shutterstock / Pommer Irina


Dobro isperite stolice baštenskim crevom i osušite krpom od mikrovlakana ili osušite na suncu.


Saveti za duže održavanje čistih belih plastičnih stolica


Kada stolice budu čiste i bele, nanesite na njih tanak sloja voska za automobilske. Koristite suvu meku krpu ili sunđer da rasporedite vosak po stolicama. Obrišite suvom krpom. Vosak pomaže mrljama i prljavštini da skliznu direktno sa plastike.


Ne ostavljajte stolice ispod drveća.


Očistite, pokrijte i čuvajte stolice u zatvorenom prostoru zaštićene od niskih temperatura tokom zimske sezone.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Simptomi nervoznih creva 

 

makonda-tracker