važno je

Ako vam biljke stoje na ovim mestima, ODMAH IH PREMESTITE: Mogu da propadnu brzo ili da dovedu do kvarova uređaja

0

Postoji nekoliko mesta u kući na kojima nikada ne bi trebalo da stoji saksija sa biljkom, kako zbog manjka svetlosti, tako i iz drugih razloga

Ne biljke tolerišu stajanje u uglu prostorije, dok je za druge to veoma opasno
Ne biljke tolerišu stajanje u uglu prostorije, dok je za druge to veoma opasnofoto: Elena Stroud/Shutterstock

Bez obzira na to da li je vaš dom maltene staklenik tokom cele godine ili imate samo jednu biljku, briga o njima je vaša odgovornost.


Na kraju krajeva, iako je u pitanju kućna dekoracija, biljke su živa bića, koja je potrebno negovati, a dok je neke teško uzgajati, druge su veoma otporne i mogu da prežive uz malo nege i na nekim ne baš povoljnim mestima kao što su kupatilo ili čak podrum.


Međutim, postoje mesta na kojima ne bi trebalo ostavljati biljke jer im to može ugroziti zdravlje ili oštetiti neke uređaje u vašem domu.

  • Pored izvora toplog ili hladnog vazduha


Biljke ne bi trebalo da stoje pored radijatora, grejalica, klima-uređaja, često uključenih ventilatora i drugih izvora hladnog ili toplog vazduha.

 

Vrlo je važno mesto na kom stoji kućna biljka
Vrlo je važno mesto na kom stoji kućna biljkafoto: BNN Studio/Shutterstock

Ako su biljke pored grejnih tela, one su izložene previsokim temperaturama i niskom nivou vlažnosti, što za većinu biljaka nisu idealni uslovi, a idealna udaljenost saksije od ovih uređaja zavisi od njihove vrste. Na primer, sukulenti mogu da napreduju ako su udaljeni tri metra od izvora toplote, a bambus mora da stoji još dalje.

 

  • Na vrhu frižidera


Postavljanje kućne biljke na frižider uvek je loša ideja.


Kao prvo, ako se vaš frižider ne nalazi tačno ispred prozora, a uglavnom nije tako, neće imati dovoljno svetlosti za rast i napredovanje većine vrsta. Frižideri su često "ušuškani" ispod ili iza kuhinjskih elemenata, što njihov položaj čini prilično mračnim i sumornim mestom, a to je svakako ono što ne prija biljkama.


Osim lošeg osvetljenja, temperatura i nivo vlažnosti na vrhu frižidera takođe nisu idealni za većinu biljaka, a problem pravi i toplota koju ovaj uređaj ispušta kada je uključen. Da ne pričamo o tome koliko je teško redovno zalivati saksiju postavljenu tako visoko!

 

  • U uglu prostorije


Uglovi soba uglavnom su tamni, što može da bude veoma problematično za biljke, kojima tako čitava jedna polivina bude okrenuta prema zidu i, samim tim, ne dobija cela dovoljno sunčeve svetlosti i može da počne da gubi listove.

 

Vrlo je važno mesto na kom stoji kućna biljka
Vrlo je važno mesto na kom stoji kućna biljkafoto: Followtheflow/Shutterstock

Ako je ugao prostorije jedino dostupno mesto za držanje biljke, obratite pažnju koju smeštate tu – paprati, sabljice, zeleni ljiljani i druge sobne biljke mogu to da podnesu jer im ne treba mnogo svetlosti.

 

  • Blizu elektronske opreme


Uvek je prijatno imati sobnu biljku u blizini dok radite od kuće, ali imajte u vidu da to što je ona blizu kompjutera može da bude veliki problem, jer prilikom zalivanja možete da ga oštetite.


Takođe, mnogi uređaji tokom rada emituju toplotu, pa zato držite saksije podalje od elektronske opreme.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koje biljke sadrže kvercetin?

 

makonda-tracker