Ako želite da izbegnete teške hemikalije prilikom čišćenja pećnice, ovaj jednostavan i proveren trik će vas oduševiti
Da biste bili sigurni da su vaši obroci savršeno bezbedni i da bi šporet još dugo radio kao nov, veoma je važno redovno održavati higijenu pećnice.
Čišćenje rerne svakako ne spada u omiljene kućne poslove, a ako vam ribanje posebno teško pada i trudite se da izbegnete jake hemikalije, koristiće vam ovaj jednostavan recept za domaću tečnost za čišćenje.
Glavni sastojak su kore pomorandže, koje treba da odstoje nekoliko dana u sirćetu, tako da puste svoja prirodna ulja i pomognu sirćetnoj kiselini da, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, s lakoćom ukloni sve masnoće iz rerne.
Potrebno je:
- kore pomorandže
- sirće
- staklena tegla
- boca sa raspršivačem
- soda bikarbona
Postupak
- U staklenu teglu ubacite kore od pomorandže, pa prelijte sirćetom tako da ih prekrije. Imajte u vidu da će sve kore koje budu iznad nivoa tečnosti početi da trule umesto da puste svoja prirodna ulja u sirće, pa se potrudite da fino pokrijete kore. Dobro zatvorite teglu.
- Ostavite da odstoji u frižideru pet dana (može da stoji do dve nedelje).
- Možete koristiti tečnost iz tegle, ali je praktičnije da je sipate u bocu sa raspršivačem.
Kako očistiti rernu domaćim rastvorom od kore pomorandže?
- Na najupornije fleke sipajte sodu bikarbonu kašičicom, pa to poprskajte tečnošću koju ste napravili od sirćeta i kora pomorandže.
- Ostavite da odstoji oko 20 minuta, kako bi se desila reakcija i da se zalepljena mrlja "olabavi", odnosno rastopi.
- Zatim protrljajte žicom i prljavština bi trebalo da se ukloni očas posla.
- Ukoliko je masnoća posebno uporna, slobodno ponovite postupak.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako smanjiti račun za struju?