protiv celulita

Ni slučajno ne prosipajte talog od kafe! 3 besplatna trika koji BRIŠU CELULIT i zatežu kožu nogu i zadnjice

0

Kako se rešiti celulita efikasno, brzo i jeftino? Ako ste čuli da u tome pomaže kafa, dobro ste informisani, a ova tri metoda su najdelotvorniji načini da se talog kafe upotrebi protiv "pomorandžine kore".

foto: Natali Kuzina/Shutterstock
foto: Natali Kuzina/Shutterstock

Gotovo da ne postoji žena koja u nekom periodu života nema celulit, ali to ne znači da ne postoje načini da ga se rešimo ili makar značajno ublažimo, zar ne?


Celulit predstavlja nagomilane štetne materije i masne naslage koje su fomirane u sloju ispod kože, ali je vidljiv na površini. Nije u pitanju zdravstveni problem, ali mnogi ga vide kao estetski.

 

Obično se celulit javlja u tzv. sedalnoj regiji, odnosno na butinama, zadnjicil, listovima, donjem delu leđa i stomaku, ali se može pojaviti i na nadlakticama, pa čak i na vratu.


Postoje različite vrste celulita, a najpoznatiji su:

 

  • vlaknasti - tvrd na dodir, vidljiv i pomera se kad se koža uštine
  • adipozni - mekan je na dodir, vidljiv samo kad se koža uštine
  • vodeni - mekan je na dodir, vidi se bez štipanja kože


Do nastanka celulita dolazi pri poremećaju mikrocirkulacije u potkožnom tkivu, kao i zbog neadekvatne ishrane, manjka fizičke aktivnosti, sedentarnog načina života, tesne odeće, zagađenog vazduha, stresa, poremećaja u varenju, opstipacije...

 

Celulit, celulit
foto: Profimedia

Procenjuje se da se više od 90 procenata žena suočava se s ovim slojevima masnih naslaga koje su nepravilno raspoređene i čine da se ne osećamo potpuno samouvereno u kratkom šortsu ili suknji. Uz to, celulit je prisutan i kod oko 10 odsto muškaraca.


Kako se osloboditi celulita?


Postoji mnogo proizvoda u drogerijama, s efektom hlađenja ili zagrevanja, koji pomažu u ublažavanju celulita u manjoj ili većoj meri. Ono što je najvažnije svakako je promena životnog stila, odnosno: povećati unos vode, izbaciti brzu i nezdravu hranu, posvetiti se detoksikaciji organizma, pojačati unos svežeg voća i povrća i kretati se više.

 

Tu su i brojni "uradi sama" preparati iz domaće radinosti, a jedan od omiljenih saveta među ženama na internetu jeste upotreba taloga obične domaće kafe u lokalnom tretiranju celulita.


Iako je ispijanje kafe loša ideja ako želite da smanjite celulit jer dovodi do nagomilavanja štetnih materija, spoljna primena taloga na koži pokazala se u velikom broju slučajeva kao izuzetno efikasna.


Kako piling od kafe pomaže kod celulita?


Veruje se da je kofein efikasan kod širenja krvnih sudova i smanjenja pojave udubljenja na koži, kao i da poboljšava protok krvi, pomaže kod eliminsanja viška vode i zateže kožu.

 

Kafa
foto: Shutterstock

Kafa je, uz to, bogata antioksidansima, koji su poznati kao odlični za zdrav tonus kože, uključujući i fenole, supstance koji oslobađaju organizam od štetnih slobodnih radikala.


Posebno je delotvoran piling od samog taloga kafe jer, kao i svi drugi pilinzi slične teksture, pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i daje joj ujednačen i gladak izgled. Pri tome su i sami pokreti nanošenja taloga, odnosno masaže, efikasni jer, recimo, limfna drenaža spada u retke naučno dokazane metode za smanjenje celulita.


Ovaj vid masaže smatra se jednim od najefikasnijih načina da se rešimo celulita, a deluje tako što stimuliše cirkulaciju limfe, pomaže u izbacivanju toksina i povoljšava vensku cirkulaciju. Pored toga što smanjuje celulit, limfna drenaža, uopšte, smanjuje i obim tela, sve vrste otoka na nogama, učvršćuje i zateže kožu itd. Obično se primenjuje kod najupornijeg celulita.

 

Jedno istraživanje brazilskih naučnika iz 2011. godine pokazalo je da su učesnici studije koji su imali 10 tretmana limfne drenaže primetili da se celulit značajno smanjio kada su masaže trajale po sat i po vremena.

 

To se odnosi i na ručnu i na mehaničku limfnu drenažu.

 

suknja, patike, noge
foto: Shutterstock

* Recepti za ublažavanje celulita kafom *


* Mešavina kafe i šećera


Sastojci:

 

  • šolja taloga kafe
  • pola šolje smeđeg šećera
  • šolja kokosovog ulja

 

Priprema i primena


Sve dobro promešajte, pa posle tuširanja utrljajte u mokru kožu. Masirajte jedan minut, pa isperite mlakom vodom.


* Mešavina kafe i ulja


Sastojci:

 

  • 50 grama taloga kafe
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • providna folija

 

Priprema i primena


Pomešajte talog i ulje, pa nanesite na mesta na kojima imate celulit i dobro ih obmotajte folijom. Ostavite da odstoji pola sata, pa isperite mlakom vodom. Posle toga slobodno možete naneti i neki anticelulit gel, a njegov učinak biće još bolji.


* Mešavina kafe i morskih algi


Kanadska vlogerka Fara Dukai objasnila je u jednom svom vlogu da ona za uništavanje celulita koristi vrlo jednostavan trik: potopi morske alge, koje su dostupne u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, u hladnoj kafi, a potom je stavi na delove tela na kojima ima celulit.


Preko nje zalepi providnu foliju i ostavi 15 minuta da deluje, a zatim ispere hladnom vodom. Fara preporučuje da se ovaj postupak ponavlja svakog dana u roku od jedne sedmice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Farah Dhukai (@farahdhukai)

 

 

makonda-tracker