snažno deluju

Besplatno đubrivo za sobne i baštenske biljke: 5 stvari koje bacate, a mogu da učine čuda za vaše cveće

0

Ostaci hrane mogu biti baš ono što je vašim biljkama potrebno da bi bujale, a evo i kako da ih upotrebite

kako negovati biljke potpuno besplatno?
kako negovati biljke potpuno besplatno?foto: All kind of people/shutterstock

Ukoliko želite da probate domaće đubrivo za biljke, neke od stavki sa ovog spiska mogle bi da budu veliko otkrovenje!


Obično ih bacamo u smeće, a u pitanju su delovi hrane i pića koji su prava riznica hranljivih materija i mogu da posluže kao efikasno domaće đubrivo.

 

  • Kora šargarepe


Nakon što oljuštite šargarepu, ostatke isecite na krupne komade, pa ih poređajte u podnožu biljaka i zagrpajte zemljom. Na taj način će one dobiti dragocena biljna vlakna, zatim mangan, kalijum i bakar.

 

Šargarepe su vrlo bogate vlaknima i hranljivim materijama
Šargarepe su vrlo bogate vlaknima i hranljivim materijamafoto: 5 second Studio/Shutterstock
  • Ljuske kikirikija


Nakon što oljuštite kikiriki, stavite ljuske u jednu posudu i prelijte vodom, pa ostavite da odstoje nekoliko dana kako bi omekšale. Potom ih zakopajte u podnožje biljke. Kako ističu botaničari, pored nutrijenata koje će pružiti, ove ljuske će poboljšati rastresitost zemlje.

 

  • Talog kafe


Ukoliko imate baštu, ovaj trik će vam se posebno dopasti jer je dobra odbana od puževa i mrava. Naročito je koristan ako uzgajate ruže, azaleje, hortenzije i kamelije jer su u pitanju acidofilne biljke, odnosno one kojima prija kiselije tlo, a upravo to ćete postići uz pomoć taloga od kafe.


Sve što je potrebno jeste da pospete soc u podnožje biljke i gledate je kako lepo napreduje.

 

Talog kafe može biti odlična prihrana
Talog kafe može biti odlična prihranafoto: Pixel-Shot/Shutterstock
  • Kora citrusnog voća


U pomorandžama, mandarinama, grejpfrutu i limunu nalazi se mnogo hranljivih materija, a poznato je da njih u značajnoj količini ima i u kori ovig plodova.

 

Umesto da bacite ovako hranljiv deo voćke, u kom ima dosta kalcijuma, natrijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora i vitamina C, iskoristite ih za biljke!


Potopite koru citrusa u hladnu vodu, pa ostavite da odstoji 24 sata kako bi se smanjio nivo kiselosti i da bi se potom kora lakše razgradila u zemlji. Iseckajte zatim koru na krupne komade, pa pobacajte oko biljke i na kraju prekrijte zemljom.

 

Pomorandže su odličan izvor nutrijenata za biljke
Pomorandže su odličan izvor nutrijenata za biljkefoto: Shutterstock
  • Ljuska crnog luka


U delu crnog luka koji najčešće bacamo ima mnogo minerala, uključujući cink, kalijum, fosfor, kalcium, natrijum i magnezijum. Obično se preporučuje da se ljuske potope na 24 sata, a potom se iskoriste kao đubrivo za biljke, bez obzira na to je li u pitanju saksijsko ili baštensko.


 

 

makonda-tracker