decembarska radost

11 saveta za kupovinu i negu BOŽIĆNE ZVEZDE: Iza ovog cveta stoje moćna simbolika i jedna divna legenda

0

Kako se bira ineguje, gde se čuva i koliko često i kakvom vodom se zaliva Božićna zvezda, cvet koji se poklanja u decembru?

Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) daruje se u decembru
Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) daruje se u decembrufoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Prelepa biljka božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) veoma je popularna zbog svojih crvenih listova i jedan od omiljenih ukrasa u svakom domu u danima praznika.


Pripada porodici mlečica koja potiče iz Meksika i Južne Amerike i smatra se svojevrsnim simbolom Božića jer podseća na zvezdu repaticu koja je pokazala put trojici kraljeva do novorođenog Isusa Hrista.


Uglavnom se povezuje sa uspehom, čistotom i vedrim prazničnim raspoloženjem i daruje ženama u vreme Božića, a odličan je poklon i za osobe koje su rođene u decembru. Ipak, mnogi ne znaju da postoji čak 200 vrsta ove biljke i da one mogu imati i zelene, ružičaste i bele listove, koji se često nazivaju cvetovima, iako to to zapravo nisu.

Legenda o božićnoj zvezdi


Prema jednoj od starih priča o ovom cvetu, izvesna Marija bila je previše siromašna da bi kupila božićni poklon, pa joj anđeo rekao da pokupi korov s puta. Marija je tako i postupila, a kada je korov postavila kraj crkvenog oltara – pojavili su se prelepi "cvetovi" u obliku zvezde, čije crvene latice simbolizuju raspeće i stradanje Isusovo.

 

Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) simbol je uspeha, vedrog raspoloženja i čistote
Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) simbol je uspeha, vedrog raspoloženja i čistotefoto: Ostanina Anna/Shutterstock

Kako se bira i neguje božićna zvezda?


Kupovina božićne zvezde

 

  • 1. Obično većina prodavnica, bilo supermarketa, bilo cvećara, stavlja božićnu zvezdu kraj ulaznih vrata da bi privukla pažnju. Ipak, nikada ne kupujte baš te primerke jer su naleti vetra i hladan vazduh mogli da je oštete, što možda nećete primetiti odmah.
  • 2. Zdrava biljka ima netaknute listove. Ako mali žuti pupoljci između crvenih listova – odnosno njeni pravi cvetovi – izgledaju čvrsto, znaćete i da je ona kvalitetna.
  • 3. Proverite zemlju pre kupovine ako je moguće. Tlo je bi trebalo da bude ni mokro ni potpuno suvo jer, ako jeste, to znači da božićna zvezda nije dobila dovoljno nege, pa neće potrajati koliko god se vi trudili da joj udahnete novi život.
  • 4. Ako je napolju hladno, kad kupite božićnu zvezdu, odmah je umotajte u papir da biste je zaštitili. Ona ne bi smela da bude na temperaturi ispod 12 stepeni i svakako ne na promaji i vetru, a čak i kratka šetnja do kuće može biti opasna po nju, pa već za nekoliko dana možete primetiti da gubi listove.

 


Nega i zalivanje božićne zvezde

 

 

  • 6. Idealna temperatura prostorije za božićnu zvezdu je između 15 i 22 stepena, što je čini idealnom za spavaću i dnevnu sobu. Držite je podalje od direktne sunčeve vetlosti, ali u zimskim mesecima to uglavnom nije problem jer nema toliko sunčanih sati.

 

  • 7. Što se tiče zalivanja božićne zvezde, imajte u vidu da ona preferira meku vodu i tvrda joj ne prija. Kišnica će vam odlično poslužiti, pa je obavezno skupljajte ili prokuvajte vodu iz česme (ili je ostavite da odstoji jedan dan) da biste smanjili sadržaj minerala.

 

Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) simbol je praznika
Božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) simbol je praznikafoto: New Africa/Shutterstock
  • 8. Koren biljke ne treba ni da se osuši ni da stalno bude natopljen, a prekomerno zalivanje može dovesti do propadanja i truleži. Zato je zalivajte tek kada vidite da se zemlja primetno suši. To može da bude svaki dan ako stoji blizu radijatora u suvoj prostoriji ili svaki drugi ili treći dan na drugim mestima. Najbolje je da gurnete prst i proverite je li ravnomerno suv na dubini od dva centimetra ili pažljivo podignite biljku – ako vam deluje previše lagano, vreme je za zalivanje.

 

  • 9. Stalno joj pregledajte listove: ako požute ili padaju, verovatno je ne zalviate pravilno. Slično kao i sa orhidejama, mnogi ljubitelji cveća misle da im čine dobro ako ih često zalivaju, ali je zapravo suprotno – možete joj skratiti život.

 

  • 10. Najviše im prija voda sobne temperature.

 

  • 11. Božićne zvezde vole vlažne uslove, pa ih povremeno prskajte po listovima ako je grejanje pojačano.

 

BONUS VIDEO

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu

 

makonda-tracker