efikasno

OLJUŠTIĆE KAMENAC kao da je kora banane: Zbog ove sitnice će vaša tuš-kabina izgledati kao da ste je tek kupili

0

I najčistija kupatila imaju isti problem, koji često deluje nerešivo – kamenac, koji nekad ni najkvalitetnije hemikalije ne mogu da uklone

Tuš-kabina može da izgleda kao nova ako primenite ovaj trik za uklanjanje kamenca
Tuš-kabina može da izgleda kao nova ako primenite ovaj trik za uklanjanje kamencafoto: FotoDuets/Shutterstock

Kamenac u kupatilu jedna je od najvećih napasti i protivnika čistom domu čijom ste higijenom zadovoljni, a on čini da i tuš-kabina koja je redovno održava deluje aljkavo.


Naslage kamenca su veoma upozne i čine da staklo izgleda dotrajalo i umrljano, a "krivac" je tzv. teška voda, koja je prepuna kalcijuma i drugih minerala.

 

Kada se kamenac nakupi, čak i najčistije kupatilo izgleda prljavo i neodržavano, a on ne može da se ukloni tako lako kao ostale nečistoće u domaćinstvu.

 


Kako očistiti kamenac u tuš-kabini?

 

  • Prskalicom navlažite staklo tuš-kabine.
  • U flašu s raspršivačem sipajte alkoholno sirće i temeljno poprskajte staklo na mestima na kojima se nalazi kamenac.
  • Ovo je najvažniji deo: nemojte brisati odmah, već ostavite da odstoji 15 minuta, a ako su naslage deblje, ostavite i duže. Upravo je to sitnica koja pravi razliku i može da pomogne da se kamenac lakše ukloni: ako malo duže odstoji, sirćetna kiselina će "rastvoriti" naslage. Većina samo naprska i prebriše, što je velika greška.
  • Nakon toga, umočite grubu stranu sunđera u toplu vodu, pa u sodu bikarbonu, pa počnite da ribate staklo. Soda bikarbona delovaće kao arbaziv, dok će sirće rastvoriti mrlje "tvrde vode" i eventualni talog od sapuna koji se nakupio na staklu.
  • Potom trjajte sunđerom dok ne budete zadovoljni izgledom stakla, pa dobro isperite toplom vodom.
  • Zatim, izglancajte suvom krpom.

 

BONUS VIDEO

Kako da se hrana ne zalepi za tiganj

 

makonda-tracker