obratite pažnju

Koji uređaji troše struju čak i kad nisu uključeni? 6 aparata koje uvek treba isključiti iz utičnice ako ih ne koristite

0

Čak i kada ne rade, ovi uređaji mogu da povećaju račune za električnu energiju

samo kada je uključen u struju čak i neaktivan aparat može da troši električnu energiju
samo kada je uključen u struju čak i neaktivan aparat može da troši električnu energijufoto: Studio113/Shutterstock

Kako bi uštedeli eletričnu energiju, ljudi sve češće isključuju svetla i uređaje kad god ih ne upotrebljavaju. To je odlična strategija jer nepotrebno ostavljanje uređaja uključenima rasipa struju uzalud i može da poveća treškove.


Međutim, isključivanje uređaja nije uvek dovoljno – mnogi uređaji crpe struju i dok su isključeni ukoliko je uključeno napajanje.


Ovih šest uređaja je u tome "najrizičnije".

 

  • Televizor


Ako imate moderan televizor s LED osveteljenjem, trošićete mnogo manje električne energije nego ukoliko koristite starinski aparat. Ipak, čak i kada ga isključive sve dok je uključen u struju, ovakav televizor nastavlja da je troši, pa je mudro izvući kabl ako ga ne upotrebljavate.

 

LED televizori troše struju i isključeni
LED televizori troše struju i isključenifoto: New Africa/Shutterstock
  • Računari

 

Ako ostavite kompjuter uključen u struju preko noći, on nastavlja da troši električnu energiju čak i kada je ekran crn i računar neaktvan.

 

  • Telefon

 

Baterije mobilnih telefona često punimo tokom noći, što je loša ideja. Ona će verovatno biti napunjena za sat do dva i potom će tokom noći nastaviti da crpi struju iako više za tim nema potrebe.

 

  • Aparati za kafu i mikrotalasne pećnice

 

Iako ne troše mnogo struje, ovi uređaji koriste električnu energiju za digitalne ekrane čak i kada se ne upotrebljavaju.

 

Aparati za kafu mogu da povećaju račune i isključeni
Aparati za kafu mogu da povećaju račune i isključenifoto: LightField Studios/Shutterstock
  • Tradicionalne lampe

 

Ako imate uključenu lampu, ona crpi dodatnu energiju i u vreme kada je svetlo isključeno. Zato, ako vam više nije potrebna, obavezno izvucite kabl i računi će vam biti niži.
 

 

makonda-tracker