osećaćete se bolje

Za miran i lepši san: Koliko često treba da čistite spavaću sobu, a na koliko da perete posteljinu?

0

Na koji način najbolje možete da vodite računa o svojoj spavaćoj sobi?

Koliko često treba da čistimo spavaću sobu?
Koliko često treba da čistimo spavaću sobu?foto: Shutterstock/JP 3D

Neredovno brisanje prašine, pranje površina i usisavanje spavaće sobe lako može da prozrokuje simptome nalik energiji poput začepljenog nosa ili osećaja grebanja u grlu, piše osnivač portala My Healthy Home Karolina Blazovski.

 

Stoga u celom stanu/kući,a pogotovo spavaćoj sobi moramo da redovno da usisavamo.

 

Spavaću sobu bi trebalo da usisamo makar jednom nedeljno, pogotovo ako imamo tepihe, a ako imate kućnog ljubimca i dva puta nedeljno. 

 

Kako biolog i konsultant za okolinu Rajan Blaser ističe, redovno usisavanje spavaće sobe posebno je bitno, jer je ona često dom grinja.

 

- Grinje se skupljaju u madracu, podu i u raznim presvlakama, a izazivaju alergije i iritaciju disajnog sistema - rekao je Blaser.

 

Što se tiče brisanja prašine, uz očigledna mesta poput kreveta i poda, Blaser kaže da je bitno povremeno obrisati i podne lajsne, mesto na kojem prašina često ostane neprimećena i da redovno treba čistiti područje ispod kreveta.

 

Blazovski savetuje i redovno pranje posteljine, te da se posteljina i jastučnice peru jednom nedeljeno i to najmanje na stepeni. 


- Dok je posteljina na pranju možete usisati madrac i jastuke, kako biste se rešili prašine i peruti koja je možda ušla, a madrac možete očuvati čistim i korišćenjem takozvanog štitnika za madrac - rekla je.

 

 

 

makonda-tracker