Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti na Veliki petak? U jednom svi greše - ovaj važan običaj je često ZABORAVLJEN

0

Prema starim običajima na dan kad je Isus Hristos razapet na krst vernici bi trebalo da se uzdržavaju od hrane do zalaska sunca

foto: gpointstudio, Shutterstock
foto: gpointstudio, Shutterstock

Na Veliki petak pravoslavni vernici bi trebalo da se pridržavaju posta, a to je prilika da domaćice spreme trpezu u skladu sa praznikom koji se praznuje.

 

Obično se u domovima Srba na meniju nalaze brojne posne pikanterije, riba, pite, prebranac, posna sarma.  Ipak, ima i onih koji su uvek u dilemi - šta bi tog dana trebalo da se nađe na trpezi.

 

U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem. Po pravoslavnim kanonima, ovakva vrsta posta nije prikladna dva dana pred Vaskrs.

 

 

Kako je Vaskršnji post stroži od Božićnog, to podrazumeva da je tokom prethodnih nedelja bilo dozvoljeno razrešenje na ulje i vino samo subotom i nedeljom, a ribu je bilo dozvoljeno jesti na dva velika praznika – na Blagovesti koje uvek „padaju“ 7. aprila i na Cveti, koje spadaju u pokretne praznike i uvek se obeležavaju nedelju dana pre Vaskrsa.

 

Svim ostalim danima u toku Vaskršnjeg posta bilo je dopušteno jesti isključivo hranu spremljenu na vodi.

 

Tu dolazimo do rešenja dileme velikog broja ljudi.

 

Na Veliki petak treba da se posti na vodi
Na Veliki petak treba da se posti na vodi foto: Shutterstock / New Africa

 

Na trpezi uoči Velikog petka bi trebalo da se nađe isključivo hrana spremljena na vodi – bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač.

 

Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice – krekeri, štapići, čips, napolitanke i ostali konditorski proizvodi bez mleka. Oni ne da nisu poželjni, već su zabranjeni, jer sadrže ili ulje ili margarin.

 

Po kanonu nisu poželjni ni ratluk ni žele bombone, jer sadrže želatin.

 

Na Veliki petak se jedu samo jela spremljena na vodi
Na Veliki petak se jedu samo jela spremljena na vodi foto: Shutterstock/Ildi Papp

 

Još jedan važan običaj tiče se samog procesa obedovanja. Na Veliki petak ne bi trebalo koristiti viljušku i nož prilikom obedovanja, niti valja soliti hranu.

 

Po predanju, onaj ko soli hranu na Veliki petak dodatno „sipa so na Isusove rane“.

 

Ukoliko ste vernik koji se striktno pridržava pravila Vaskršnjeg posta, na Veliki petak trebalo bi se uzdržavati od hrane i pića do zalaska sunca. Ovog pravila razrešeni su deca, trudnice i bolesni.

 

 

makonda-tracker