TRADICIJA

Ova 3 cveta treba da unesete u kuću na USKRS: Veruje se da štite od zla i donose blagostanje i mir u dom

0

Dugo čuvani običaji primenjuju se i danas u brojnim srpskim domaćinstvima, a ovo je jedan od njih

 

foto: Shutterstock / Pixel-Shot
foto: Shutterstock / Pixel-Shot

Za najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs u našem narodu prisutni su mnogi običaji. Jedan od njih jeste specifična praznična trpeza, koja ne može da prođe bez adekvatne dekoracije stola.

 

Osim nje, postoje i običaji koji se dovode u vezu sa srećom koja će pratiti sve ukućane, a tiče se unošenja određenog cveća baš na dan Uskrsa u dom.

 

Od davnina je poznato da cveće simbolizuje ljubav, nežnost, radost, plodnost i dobro zdravlje, a ujedno sa sobom nosi čistu energiju. Iz ovog razloga je posebno važno da na dan Uskrsa vaša kuća bude oplemenjena njime.

 

 

Jedan od starih srpskih običaja nalaže da kuću treba ispuniti cvećem, ali ne bilo kojim! Smatra se da ova 3 cveta donose blagostanje, radost i zdravlje ukoliko ih unesete u kuću za Uskrs.

 

Đurđevak

 

Đurđevak cveta tokom aprila i maja, pa je idealan za Uskrs. Domaćice su u prošlim vremenima unosile ovaj cvet u kuću, jer on simbolizuje nežnost i sreću. Postoji predanje da su se suze Bogorodice, ispred krsta Isusa Hrista, pretvorile u đurđevke, zbog čega đurđevak takođe simbolizuje čistoću.

 

Đurđevak donosi radost u svaki dom
Đurđevak donosi radost u svaki dom foto: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock

Ljiljan

 

Ljiljan simbolizuje nevinost, čistotu i lepotu, a kod Srba je ljiljan povezan sa Presvetom Bogorodicom, tako da se često naziva i Bogorodičinim cvetom. Ljiljan je takođe simbol vere, nade i ljubavi, pa ga treba uneti u kuću za Uskrs.

 

Ljiljan se unosi na Uskrs za sreću u domu
Ljiljan se unosi na Uskrs za sreću u domufoto: Shutterstock / NadinD

 

Lala

 

Prelep prolećni cvet lala simboliše lepotu, raskoš i bogatstvo. Upravo zbog toga se smatra idealnim cvetom koji treba da unesete u kuću za Uskrs. Lala je takođe simbol proleća, te cvetanja, pa se ona simbolično smatra cvetom napretka i blagostanja.

 

 

 

makonda-tracker