ljubav i simbolika

Da li ste nekad dobile LALU ili RUŽU? Evo koje poruke nam šalju NAJLEPŠI CVETOVI

0

Danas je dan kada najviše cveća poklanjamo damama, a da li znamo simboliku određenog cveta? Uglavnom kupujemo ono što provereno znamo da ta osoba voli, a evo kakvu poruku možemo poslati ukoliko poklonimo određene cvetove.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prvenstveno, cveće grupišemo po boji, pa su ustaljena verovanja da ljubičasta boja simbolizuje nežnost, plava vernost, crvena boja je znak ljubavi, a žuta predstavlja istovremeno i ljubomoru i radost. Uvek ono što poklanjamo ima neku ličnu simboliku za nas i tu osobu, ali postoje stara predanja o tome šta koji cvet predstavlja uopšteno. 

 

  • Ruže
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Vasic (@ivana.vasic1)

Ovo je definitivno cveće koje se najčešće poklanja, a simbolika im varira u zavisnosti od boje. Zanimljivo je da ruže bez trnja mogu označavati ljubav na prvi pogled. Ako poklanjamo žutu ružu, to je znak prijateljstva, dok su bele ruže simbol duhovnosti, čistote i bezgrešnosti.

 

  • Orhideja

 

zlatni bršljen, orhideja, bambus, saksije, žena
foto: Profimedia

Simboliše želju za uspehom i posebnost. Ovaj nežni cvet takođe može simbolisati i ljubav, lepotu, romansu. Orhideje se često poklanjaju porodiljama.

 

  • Lala

Simbol ponosa i slave. Žuta lala se vezuje za beznadežnu ljubav, a ukoliko poklonite belu lalu, to je znak opraštanja. Ovaj cvet se vezuje za proleće, tako da u njemu vidimo početak nečeg novog i stvaranje lepšeg života.

 

  • Magnolija

Poznata po tome da je prvi cvet koji je procvetao na Zemlji. Označava dostojanstvo i umetnost. Ružičasti cvet magnolije označava stidljvost, a postoji verovanje da ovo cveće poklanjaju neverni muškarci. Neki tvrde da magnolija označava vraćanje starim ljubavima. 

 

  • Ljiljan

Ovo cveće je simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasa. Ljiljani se često koriste na venčanjima jer označavaju odabir voljenog bića. Kažu da ljiljan objedinjuje u sebi vladarsko držanje, strastveni i opojni miris, a istovremeno zadržava svoju nežnost.

 

  • Narcis

Simbol skrivenih talenata i poslovnog uspeha, niko nije ravnodušan prema ovom opojnom mirisu. Označava još i lepotu, kreativnost i novi početak. Njegovi žuti cvetovi puni raskoši uvek privlače pažnju i savršen su poklon za voljenu osobu. 

 

 

makonda-tracker