bez ribanja!

Kako da RERNA PONOVO IZGLEDA KAO NOVA? 5 brzih trikova uz koje i najzapuštenija pećnica vraća sjaj

0

Da bi rerna koja nije redovno čišćena ponovo izgledala kao da ste tek kupili šporet, primenite neku od ovih caka i rezultat neće izostati

Za efikasno čišćenje rerne ne trebaju vam teške hemikalije
Za efikasno čišćenje rerne ne trebaju vam teške hemikalijefoto: Budimir Jevtic, Shutterstock

Ribanje rerne spada u najdosadnije kućne poslove, zar ne?

 

Ipak, pećnica može vratiti stari sjaj i bez mnogo muke i, čak, bez samog mukotrpnog ribanja! Sve što potrebno jeste da odaberete neki od ovih trikova, a imajte na umu da je poslednji najvažniji i obavezan uvod.

 

  • Čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom


Sastojci:

  1. pola šoljice sode bikarbone
  2. jedna kašika deterdženta za pranje sudova
  3. malo vode
  4. kašika sirćeta

Kako se koristi?


Nanesite ovu smesu na zidove rerne i ostavite da deluje preko noći. Sutradan samo uzmite krpu i brišite pećnicu sve dok ne uklonite mešavinu u potpunosti, a zatim je prebrišite krpom natopljenom sirćetom.
Evo kako to izgleda.

@mama_mila_ Oven cleaning made easy ✨ follow for more home tips and tricks ✨ #cleaningtiktok #cleaninghacks #homehacks #homerefresh #cleaningtips ♬ I'm So Pretty - REYANNA MARIA
  • Čišćenje rerne solju

 

Nejtan Ripli iz kompanije za čišćenje Maid Just Right kaže da je so, neizostavan začin u svakoj kuhinji, vrlo efikasno sredstvo za blistavu rernu.

 

So je vrlo korisna u čišćenju raznih površina
So je vrlo korisna u čišćenju raznih površinafoto: AntonSAN/Shutterstock

– Dok pečete, ponekad može doći do curenja hrane koju pripremate po površini rerne. U tom slučaju je brzo otvorite i pospite malo soli na mesto na koje je procurelo. Nakon što se rerna ohladi, lakše ćete ukloniti tu mrlju – otkriva on.

 

  • Čišćenje rerne parom od sirćeta


Džon Linden, dizajner enterijera iz Los Anđelesa, kaže da koristi paru od sirćeta i vode za lakše uklanjanje masne prljavštine iz rerne.


Doći će do upijanja koje će omekšati mrlju i biće vam lakše da je očistite krpom – kaže Linden.


Počnite tako što ćete prokuvati vodu (oko trećinu šerpe), pa kad počne da ključa dodajte jednaku količinu belog sirćeta. Ostavite da ključa još 30 sekundi, pa je stavite u rernu i zatvorite vrata. Ostavite da deluje 45-60 minuta.

 

Alkoholno sirće ima široku primenu u održavanju domaćinstva
Alkoholno sirće ima široku primenu u održavanju domaćinstvafoto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

– Kada otvorite vrata pećnice, počnite da čistite. Prebrišite površinu rerne krpom umočenom u sredstvo za čišćenje. Masnoća se skida daleko lakše nego što bi kada biste samo ribali – dodaje Linden.

 

  • Čišćenje rerne vodom i limunom


Stručnjak za čišćenje rerni iz kompanije Fantastic Services Sajrus Bedvir kaže da su dva limuna i malo vode sve što vam treba!


U duboki tiganj sipajte vodu, pa dodajte sok od dva limuna. Možete dodati i polovinu limuna u tiganj – savetuje.


Zatim treba staviti posudu u rernu i uključiti je. Para iz limuna će omekšati masnoću i prljavštinu i lakše ćete je ukloniti nakon što se pećnica ohladi.

 

  • Uvek počnite sa usisavanjem


Bez obzira na to koji metod za čišćenje rerne birate, počnite tako što ćete usisati ili na neki drugi način fizički ukloniti prašinu, mrvice i sve moguće ostatke koji ne zahtevaju ribanje.

 

 

makonda-tracker