rešite ih se

Kako da sprečite smrdibube da uđu u vaš dom? Evo koja je razlika između ZELENIH i SMEĐIH

0

Dosadne bube koje već nekoliko godina opsedaju naše domove vrlo su neprijatne i svi gledaju kako da ih se što lakše reše 

foto: Shutterstock / inavanhateren
foto: Shutterstock / inavanhateren

Smrdibube ili kako ih neki nazivaju Smrdljivi Martin predstavljaju vrlo neprijatnu pojavu u svakom domu. Osim što ispuštaju vrlo neprijatan zvuk prilikom letenja, one prave ozbiljene probleme usevima.

 

Takođe, u kućama mogu da se sakriju po ćoškovima i toliko se namnože da naš dom postaje mesto na kojem ne želimo da budemo.

 

Kao što mnogi mogu da primete postoje smrdibube raznih oblika, veličina i boja. Najčešće su one zelene i smeđe boje, a evo i koja je razlika između njih.

 

 

Smeđe smrdibube su došle iz Azije, a danas ih možemo videti bilo gde. U početku su crvenkaste, a kako rastu postaju smeđe. Hrane se voćem i povrćem i tom prilikom nanose ozbiljnu štetu na usevima. 

 

Ukoliko ih primetite u svojoj kući obavezno ih pokupite papirom i bacite na primer u toalet, u WC šolju, a potom pustite vodu. To je jedini način da budete sigurni da se neće vratiti.

 

Ukoliko se zadrže preko zime mogu da se namnože u velikom broju. One ispuštaju miris koji privlači i druge bube, tako da je najbolje da ih u potpunosti eliminišete.

 

Smrdibuba
foto: Shutterstock / Klaus Kaulitzki

 

Druga vrsta smrdibuba su zelene smrdibube. One su u ranoj fazi razvoja zelene ili narandžaste. Kako se razvijaju tako se boja menja u smeđu. Porastu i do dva centimetra a najviše vole da jedu – leblebiju.

 

Smrdibube ne ujedaju, ali ukoliko je nagazite ili se nađe u posteljini, čarapama, garderobi i dođe u kontak sa kožom smrdibuba ispušta otrov, koji je veoma neprijatnog mirisa i koji može da ostavi opekotine na koži. 

 

Smrdibube
foto: Shutterstock / Henri Koskinen

 

Ako želite da ih sprečite da ophrle vaš dom detaljno isprskajte sva mesta gde bi mogle da se zadrže rastvorom sirćeta i vode. Naročito obratite pažnju na štokove vrata, kutije od roletni, mrežice na prozorima i tome slično.

 

One se mogu provući i kroz rupice za koje nikada ne biste rekli jer telo mogu da smanje toliko da postanu poput papira. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker