domaćice, obratite pažnju

OBIČNO JE VRLO KORISNA, ALI OVO ĆE VAM DONETI SAMO ŠTETU: Evo šta NIKADA ne bi trebalo da čistite sodom bikarbonom

0

Odlično je sredstvo za čišćenje, a može se koristiti i za kuvanje. Ipak, postoje situacije kada soda bikarbona može naneti više štete nego koristi.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Staklo

 

Ipak je bolje držati se proizvoda za pranje prozora, jer kako je soda bikarbona dosta abrazivno sredstvo, moglo bi oštetiti staklo. Ako želite prirodni proizvod za čišćenje stakla, koristite sirće.

 

Aluminijum

 

Možete je koristiti za čišćenje posuda i lonaca, ali ne zaboravite naknadno dobro isprati, jer može uzrokovati oksidaciju i tako bi ono moglo postati smeđe boje.

 

Keramičke pločice za kuvanje

 

Soda bikarbona je odlična za čišćenje kuhinje, ali pripazite na glatke površine napravljene od keramike, jer će na njima lako ostati ogrebotine ili beli film kojeg ćete se teško rešiti. Ako vam se to već dogodilo, pokušajte očistiti vinskim sirćetom.

 

Mermer

 

Nikada nemojte koristiti sodu bikarbonu za čišćenje mermernih površina. Tokom vremena će ona prouzrokovati štetu na gornjem zaštitnom sloju i ostaviti ogrebotine. Iako je potrebno vremena da šteta nastane, pametnije je odabrati sredstvo namenjeno za čišćenje tih površina.

 

Drveni nameštaj

 

Soda bikarbona može biti prejako sredstvo za drveni nameštaj, a sigurno će uništiti površinski sjaj i tako vas ostaviti nezadovoljnima. Za drvo je najbolje koristiti proizvode koju su namenjeni upravo za te svrhe.

 

 

Srebro

 

"Iako je namakanje srebra u vodi i sodi bikarboni brzi način za rešavanje tamnih mrlja, ova tekućina može biti prejaka i tako će srebro menjati boju puno brže nakon ovakvog čišćenja", ističe Lili Kameron, vlasnica firme za profesionalno čišćenje. Njen je savet da čišćenje srebra prepustite profesionalcu.

 

Koža

 

Soda bikarbona ima bazičnu pH vrednost, dok je onaj kože blago kiseo. Korišćenje sode bikarbone za svakodnevno pranje će neutralizovati prirodnu pH vrednost kože i tako će ona ostati suva i ispucala.

 

Kosa

 

Slično kao kod kože, ako sodu bikarbonu prečesto koristimo za pranje, ona će uništiti sva prirodna ulja na temenu i tako će kosa izgledati beživotno i suvo.

 

 

 

makonda-tracker