obožavaćete ga

Vinka će cvetati sve do oktobra: 3 stvari koje treba da uradite kako bi ostale BUJNE i LEPE tokom celog leta

0

Cveće je ukras svakog doma, a mnoge domaćice se trude da im ono cveta sve do kasne jeseni

foto: Shutterstock / TuktaBaby
foto: Shutterstock / TuktaBaby

Vinka latinski naziv Vinca je višegodišnja biljka poreklom sa Madagaskara.

 

Ova jednogodišnja cvetnica idealna je za prostore na kojima preovladava sunce, jer dobro podnosi visoke temperature.

 

Ako želite da ih sačuvate za zimu unesite ih na neko toplo mesto i orežite, a kada tokom proleća otopli možete da ih iznesete na terasu i mladice će da izbiju.

 

 

Njen cvet sadrži pet latica, a boje mogu biti bela, boja kajsije, ružičasta, crvena, ljubičasta. Njen list je takođe dekorativan, tamno zelene je boje i ima u sredini belu liniju. Biljka cveta celo leto, sve do prvih jesenjih mrazeva, kao i bilo koja druga cvetnica.

 

U našoj zemlji su prisutne dve osnovne vrste vinki - žbunasta i padajuća. Obe vrste su podjednako zanimljive. Koju ćete odabrati zavisi za koji vam je prostor potrebna. Ako sadite biljku u vrtu uzmite žbunaste, a ukoliko želite da ova biljka bude ukras vašeg balkona ili terase onda odaberite padajuće vrste.

 

Vinka
Vinkafoto: Shutterstock / varandah

 

Najčešće se gaje niske vrste, koje dostižu visinu do 20 cm. Veoma dekorativno izgledaju i u ukrasnim saksijama.

 

Vinka odlično podnosi sunce

 

Njima pogoduje jako i direktno sunce. Kao i većina cvetnica, tako i ova biljka ne zahteva mnogo nege i pažnje. Samo uz malo truda imaćete prelepu biljku na balkonu ili u vrtu.

 

Prvo što treba da radite jeste da zalivajte biljku tek kada je zemlja prosušena.

Nemojte preterivati sa zalivanjem, jer će doći do truljenja korena.

 

Prihranjujte je obavezno. U početku, dok je biljka mlada, prihranjujte je manje, a sa razvijanjem biljke povećajte i njenu prihranu. Jednom nedeljno će biti dovoljno.

 

 

I treća svar koja će joj prodižiti rok trajanja i učiniti da bude bujna i zelena jeste orošavanje.

 

Vinka voli i orošavanje, pa gledajte da i to ponekad uradite (ili rano ujutro, ili kada sunce zađe). Nikako nemojte to da radite po najvećem suncu, inače ćete spariti biljku. Otporna je na bolesti, i ukoliko poštujete pravila sadnje i nege ove biljke nećete imati problema sa njom. Za početnike u baštovanstvu ova biljka je pun pogodak.

 

Najlakše i najbolje razmnožavanje vinki je iz semena. Seme se skupi u jesen, u oktobru mesecu, i njegova setva se obavlja krajem zime. Seme se seje u mešavinu zemlje, tresete i peska. Da bi nicanje bilo bolje, nakon setve prekrijte tu površinu folijom.

 

Vinka
Vinkafoto: Shutterstock / Yui Yuize

 

Kada biljka nikne (nakon pet do sedam dana), mora biti na mestu gde je temperatura približno 25 stepeni. Sadnju biljke obavite mesec dana nakon klijanja iz semena.

 

Kada sadite biljku na otvorenom sadite 20-tak biljaka po metru kvadratnom. Ukoliko ih sadite u žardinjere, sadite ih na rastojanju od 25 cm.

 

 

makonda-tracker